Місто

Електронні квитки у житомирському електротранспорті: заступники «за», депутати «проти»

15 May 2015, 18:35

 Про намір впровадити у громадському транспорті Житомира систему електронного квитка заговорили у міській раді. Там порахували: нововведення дозволить суттєво заощадити на зарплатах кондукторів, а ще збільшити об’єми виручки ТТУ.

Щоправда, на впровадження такої системи потрібно 9 млн. грн. Чи доречно виділяти таку суму з міського бюджету, на сесії 14 травня вирішували депутати.

«Виживання ТТУ – це не тільки нові тролейбуси. Це і зменшення витрат у тому числі і в першу чергу – облік тієї виручки, яка є в ТТУ. На даний момент ця виручка здійснюється кондукторами. Як показує досвід впровадження цих систем у Києві та в інших містах, при введенні електронного квитка виручка виростає на 20-25%» - каже перший заступник мера Житомира Сергій Сухомлин.

«По-перше, це і контроль, облік. По-друге витратна частина. Сьогодні 200 чоловік займається збором виручки. Це дуже багато. Якщо у нас збитки на 15-й рік 9 млн. То ми не можемо сьогодні дозволяти 8,6 млн. Витрачати на збір виручки. Це дуже дорого. При впровадженні цієї системи перший рік ми запланували 5 млн. додатково отримати прибутки», - пояснює заступник мера Євгеній Демчик.

Думки депутатів розділилися. Противники такого нововведення вважають, що 9 мільйонів гривень можна витратити з більшою користю для ТТУ.

«Ми чітко вносимо пропозицію збільшити з 9 чоловік до 18 ремонтної бригади, вони відремонтують на 9 млн. як мінімум 30 тролейбусів, поставлять їх на наші вулиці житомирські, податки залишаться у місті Житомирі і заробітною платою будуть забезпечені наші житомиряни, які працюють у ТТУ. Це буде чесно, це буде справедливо і це буде не розбазарюванням наших з вами бюджетних коштів. А висновки ви робіть самі» - закликав колег депутат Геннадій Забродський.

Депутати зробили висновки і після довгих обговорень своїм рішенням зарезервували 9 мільйонів у бюджеті на потреби ТТУ. На що саме витрачатимуть ці гроші – сесія буде вирішувати окремо. Втім, якщо знайдеться інвестор, готовий власним коштом провадити систему електронного квитка, виділяти гроші з бюджету не доведеться.

«У будь-якому разі ми оголошуємо конкурс на введення цієї системи. Якщо компанія проінвестує, тоді нам ці 9 мільйонів з бюджету не знадобляться. Якщо в результаті проведення конкурсу у нас такої пропозиції не буде, ми будемо змушені звернутися з проханням до ради про виділення цих зарезервованих грошей на впровадження електронного квитка», - підсумував Сергій Сухомлин.

Оголосити конкурс влада планує впродовж наступних двох тижнів. На впровадження системи електронного квитка у Житомирі знадобиться близько чотирьох місяців.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі