Місто

Історія та сьогодення Житомирського лікеро-горілчаного заводу

8 July 2016, 09:10

 По сторінках історії

Початок одному із найстаріших підприємств України – Житомирському лікеро-горілчаному заводу, поклало введення  казенної винної монополії на Волині, яка узаконювала державний контроль над виробництвом вина і спирту. Це відбулося ще в 1896 рік, коли у Волинській губернії для забезпечення населення вином і спиртогорілчаними виробами було створено 16 очисних казенних винних складів, на яких проводилася ректифікація та очищення спирту, що надходив із спиртових заводів губернії. Найбільшим за обсягом торгівельних оборотів був Житомирський склад, який офіційно відкрили на 01.07.1896 року.

Згідно з даними Державного архіву Житомирської області:

Під час першої світової війни в приміщенні житомирської казенного складу був розміщений лазарет для поранених на 100 ліжок. Виробництво обмежилося випуском спирту, які направляються для потреб фронту.

Під час окупації Житомира німецько-фашистськими військами на заводі випускалося 16 найменувань продукції. Після звільнення Житомирський лікеро-горілчаний завод одним з перших серед промислових підприємств міста відновив свою діяльність. 

Заводу також вдалося пережити і нелегкі часи так званого "сухого закону". Для того щоб вижити і зберегти трудовий колектив було прийнято рішення перепрофілювати завод. В той час завод випускав сиропи "Апельсиновий", Лимонний", напій "Лісова Казка", який успішно використовували космонавти і підводники, а також збірна команда СРСР з футболу на олімпійських іграх в Мехіко. Лікеро-горілчаних виробів в той час випускалося дуже мало, але завод пережив і ці часи.

І вже в 2014 році в період Майдану завод вимушений був відстоювати своє право на існування, коли були спроби рейдерського захоплення заводу. Робочі вимушені були вдень і вночі чергувати на заводі, щоб не допустити на завод рейдерів. Була спроба силового захвату, але робочим вдалося втримати так звану оборону та відстояти своє рідне підприємство і зберегти його в якості державного підприємства. Пережили і такі часи.

Сьогодення

Дивлячись на свій поважний вік, завод сьогодні – це сучасне технічно-оснащене підприємство з досвідченим, енергійним, дієвим і завзятим колективом.

Завод був і залишається одним з не багатьох підприємств, продукція якого виробляється на основі старовинної класичної технології з використанням тільки натуральної сировини, згідно унікальних рецептур. Тим більше, що статус державного зобов’язує.

Горілка – не менш складний, унікальний та в той же час винятковий напій, ніж коньяк або виски, як прийнято вважати. Фахівцям заводу вдалося поєднати стародавні традиції та передові технології. Як результат - горілки та настоянки Житомирського ЛГЗ славляться незабутнім смаком та ароматом, м’якістю й легкістю.

Спирт зерновий, запашний мед, плоди і ягоди, цілющі трави — все, на що така багата щедра поліська земля, використовується в оригінальних рецептах Житомирського лікеро-горілчаного заводу.

Це і серії горілок та настоянок „Житомирська на бруньках”, в основі яких, зерновий спирт вищої якості, спеціально підготовлена вода, тонкий аромат березових бруньок; горілка «Житомирський стандарт», де використовується комплексна вуглеводна суміш „Лар йодіс”, що зменшує токсичний вплив алкоголю на організм людини;. Президентський стандарт - горілка еліт-класу, має особливий смак у кращих традиціях класичних горілок і володіє винятковою м'якістю.

«Президентський стандарт» - офіційна горілка державних та міжнародних заходів, що проводяться на вищому рівні в Україні.

Окремої уваги заслуговують лікери і наливки, виробництво яких здійснюється на Чуднівській філії підприємства, які виробляються з натуральних спиртованих соків, без барвників та ароматизаторів, а саме: наливка «Запіканочка», де свіжість смаку свіжої вишні відтінена приємним присмаком чорносливу творить неперевершений букет наливки; лікер «Вишнева гілка», особливу чарівність якому надають смак стиглої вишні та аромат вишневої гілки; лікер «Шоколадний», який має неповторний шоколадно-ванільний смак з ніжним кавовим відтінком та багато інших. Всі вони мають високі смакові властивості, характерні для цієї групи товарів, що роблять їх ідеальними для вживання в чистому виді, а також у складі коктейлів.

Продукція заводу неодноразово відмічалась на всеукраїнських, міжнародних конкурсах, виставках та дегустаціях.

В 2015 р. горілка особлива «Житомирський стандарт. Класичний» зайняла   І місце на всеукраїнському конкурсі «100 кращих товарів України».

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі