Суспільство

Любов, християнські цінності та дитина – центр «Всесвіту»

12 July 2016, 09:03

 Нещодавно діти та вчителі приватної загальноосвітньої україно-італійської школи «Всесвіт» повернулися з подорожі Європою. Про враження від Польщі та Італії, українців та власне саму школу ми поговорили з директором «Всесвіту» – Марією Левченко. До слова, спокійна та гармонійна атмосфера у школі відчувається одразу. 

Пані Марія, нещодавно Ви повернулися з подорожі. Куди Ви їздили і як Вас приймали?  

 В цьому році ми дуже хотіли звозити кудись дітей, щоб діти збагатилися духовно і покращили свої знання з італійської та англійської мови.  Ми спланували подорож, щоб поєднати і навчання, і культурне збагачення, і відпочинок. І нам це вдалося. Взяли дітей-старшокласників, які багато років вивчають мови, щоб вони змогли попрактикуватися і відчути, що мови вивчати справді потрібно, побачили культуру інших країн і мали змогу поспілкуватися з дітьми. Ми побували у Польщі та Італії, де для дітей були організовано дозвілля. Їздило всього 17 вчителів і 29 дітей. Для вчителів це було вивчення досвіду роботи  шкіл та організація дозвілля для дітей цих країн. Адже ми завжди прагнемо розвиватися і вдосконалювати навчальний і виховний процес.

Від поїздки ми отримали набагато більше, ніж очікували. Тому що ми представляли українців, показали хто ми є, звідки. Для нас було дуже важливо показати, що ми любимо свою країну, своє місто. Нас запрошували на зустрічі з мерами міст, організовували вечори української культури, а на різних службах в церквах звучала молитва за Україну українською мовою. Наші учні та вчителі  дуже достойно себе показали,  нам було дуже приємно, що нас дуже люблять,  переживають за нас, і в Польщі, і в Італії, у всіх містах, де ми були. Люди відкрили для себе Україну і українців і хочуть з нами дружити, допомогти.

Організувати  поїздку нам допомогли  наші друзі «Брати селезяни» з Польщі, особлива подяка отцю Андрію, програма була дуже цікава і насичена різноманітними  заходами. В  Італію нас запросив наш Дон Джузеппе Досетті та сім’ї його пастви, які живуть в місті Реджіо Емілія, діти перебували в сім’ях. Дякуючи   нашій  першій  вчительці  школи «Всесвіт» пані Олені, ми змогли відвідати Венецію та місто Вітторія  Венето. Нас зустрічали друзі у  Вероні,  на озері  Гарда, відвідали місто Болонію. Дякуючи друзям , все, що було в Европі, було безкоштовно для наших дітей, батьки оплачували лише дорогу. Загалом наша подорож тривала 18 днів.

Ви щороку організовуєте для дітей літнє дозвілля?

Зазвичай так, але щоразу по-різному. В цьому році у нас був табір два тижні одразу після закінчення навчання, який ми назвали «Подорож навколо світу за 10 днів». Табір був дуже цікавий - кожен день була інша країна. Ми намагалися показати культуру цієї країни, кухню, традиції. До того ж проводили спортивні заходи, вивчали англійську мову. Розміщення нашої школи сприяє організації літнього дозвілля для дітей – тут навколо ліс, гарна природа, свіже повітря, тому табір вийшов дуже гарний.

Потім ми продовжили поїздкою до Європи. А 19 липня ми знову організовуємо табір - до нас приїжджає 50 волонтерок з Іспанії, які мають цікаву програму для дітей. Табір триватиме тиждень. Ми запрошуємо всіх бажаючих дітей міста завітати до нас. Благодійний внесок складає 500 гривень, бо для дітей буде організоване гаряче 2-х разове харчування – сніданок і обід.

Розкажіть про школу «Всесвіт». Чим відрізняється життя звичайної і вашої школи?

Україно-італійська приватна школа «Всесвіт» була заснована у 1994 році. Працює за програмами, рекомендованими Міністерством освіти, у варіативній частині у нас ще є друга іноземна мова – італійська. В основі виховання у нас лежать християнські цінності. Велику увагу і  основу навчально-виховного процесу робимо на вихованні. Тому що вважаємо, якщо дитина вихована, то вона захоче бути освіченою, у неї буде бажання вчитися.

Життя у нашій школі дуже насичене і цікаве. У нас є свої традиції, свої свята. Завдяки тому, що школа маленька, багато заходів проводиться разом – святкує вся школа. Це сильно сприяє зміцненню всього колективу. Щотижня у нас нова тема і в контексті цієї теми ми проводимо заходи, намагаємося  зробити цікаво  і корисно   для дітей. Основний акцент – це духовне виховання, загальнолюдські і християнські цінності, щоб виховати у дитини гарне ставлення і любов до інших людей, до сім’ї, до батьків, до свого міста, країни. В центрі нашої роботи стоїть дитина, яка є носієм моральних і духовних цінностей.

Яка програма у Вашій школі? Скільки років діти вчаться у вашій школі? Чи відрізняється розпорядок дня у Вашій школі і у звичайній?

У  нас повноцінна загальноосвітня школа – маємо ліцензію на першу, другу і третю ступінь. Повністю виконуємо всі вимоги державних стандартів і  державного замовлення. У позаминулому році школа пройшла атестацію. Маємо гарні успіхи, наші випускники поступають на бюджет у виші.

По статуту в наших класах кількість учнів не перевищує 20 чоловік. На практиці у нас є класи, де навчається 10-15 дітей. З 2007 року у нас почав навчатися хлопчик з обмеженими можливостями, який пересувався на візочку. І з того часу ми розпочали впровадження інклюзивної освіти і вже маємо гарний досвід. У нашій школі навчаються діти з різними особливими потребами на рівні зі звичайними дітками. Ми маємо гарні успіхи – і учні, і батьки задоволені. І ми побачили, що це дуже позитивно впливає на інших дітей. І тому у нас гарна атмосфера у школі, діти дружні, допомагають один одному. Ми так і говоримо, що у нас школа-сім’я – старші дружать з меншими, допомагають їм із задоволенням.

Початок робочого дня о 8.15, кожен ранок починається з молитви. Після другого уроку у нас другий сніданок – діти п’ють чай, організовуємо невеличкий перекус. Після 5 уроків діти обідають. Першокласники з минулого року після уроків  сплять. Ми побачили, що дітям це потрібно, щоб відпочити і у другу половину дня успішно займатися, відвідувати додаткові заняття, гуртки. Групи продовженого дня у всієї початкової школи до 18.00. У нас працюють  багато різних  танцювальних, музичних, спортивних гуртків і секцій.

Ви знаходитеся досить далеко від міста, як діти вранці добираються до школи?

 Школа розташована на вулиці Корабельній, 10. Так, це майже на виїзді з Житомира, в межах міста, але добиратися далеко, тому ми організували підвіз дітей вранці автобусом.  Він має певний маршрут, який пролягає по тих зупинках, де зручно для всіх. Деякі батьки самі підвозять дітей, але більшість користується автобусом.  Тому, всі діти о 8.15 уже в школі.

Зрозуміло, що школа приватна і батьки повинні сплачувати певну суму за навчання. Яка вартість і від чого вона залежить? Що входить у оплату і чи потрібно додатково сплачувати за ремонт, як у звичайній школі?

Школа фінансується з благодійних внесків батьків, внесків засновника школи і ще ми реалізовуємо додаткові проекти, щоб можна було заробити додаткові кошти на утримання школи.  Сума, яку сплачують батьки дуже скромна і допомагає  утримувати саму школу. Якщо порахувати, скільки обходиться навчання дитини у нашій школі, то це приблизно 1500 грн. на місяць. Але для Житомира це дуже дорого, тому ми беремо лише частину з цієї суми.

Так, школа приватна і державних коштів ми не отримуємо. Але у цьому році нам місцева влада трохи допомогла. Нам виділили 30% всієї суми на дитину бюджетного забезпечення. І гроші вже надійшли на рахунки школи. На дітей з особливими потребами виділено 100% бюджетного забезпечення. Я думаю, це допоможе організувати якісніше забезпечення інклюзивного навчально-виховного процесу – поліпшити базу, впровадити нові методики. До речі, восени наші педагоги поїдуть вивчати досвід італійських  колег із впровадження інклюзивної освіти, щоб поліпшити навчальний процес для наших житомирських діток.

Чи є на базі школи підготовче навчання до школи?

Ми побачили, що адаптація до школи дуже ефективна, особливо для дітей з особливими потребами. У нас існує два види підготовчих занять до школи – за методикою Монтессорі, де діти приймаються з 3х років, так звана «школа Монтессорі» та звичайна підготовка з 5-річного віку. Діти звикають до школи, і адаптація проходить набагато швидше і краще.

Ми запрошуємо батьків та дітей 19 липня у наш табір – познайомитися і дізнатися більше про нашу школу, побачити все на власні очі. 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі