Політика

Віталій Журавський та ГО «Дістало!» підтримали народиччан, які виступили проти видобутку ільменіту

13 July 2016, 15:36

Невеличка актова зала Народицького будинку культури 12 липня вщент забита місцевими мешканцями та представниками прилеглих сіл. Люди вирішують, чи дозволити підприємству «ДБР-3» видобувати поблизу села Давидки титанистий залізняк. Мешканці Давидок категорично проти видобутку ільменіту. Геологи та екологи, які приїхали разом із підприємцем намагалися переконати місцевих мешканців, що це не завдасть їм шкоди, але люди не вірять.

«У нас на глибині 100 метрів руда. Ми її дістали звідти, ми вилучили корисний компонент, який становить в сумі 7%, потім порожню породу, яка знаходиться зараз на поверхні разом із цементом подається назад, назад в шахту, де воно повністю цементується і родовище розробляється знизу вверх, тобто, на поверхні не буде териконів, як в Іршанську», - запевнив інженер-геолог Олександр Мельник.

«На Забайкаллі я народився і виріс, там такою ж технологією видобували. Я з вами згоден: стакани, вода, нічого нікуди не йде. Але будуть рвати землю, в нас будуть всі хати сипатися, баби з дідами будуть на ліжках перевертатися, то я вам хочу запропонувати: тих, хто не згоден відселіть у Київ», - вважає мешканець Народицької територіальної громади.

На підтримку місцевих мешканців виступили активісти Громадської організації «Дістало!», за їх словами, у мешканців села Давидки навіть не було можливості потрапити на громадські обговорення, активісти організували підвіз та зібрали підписи противників видобутку.

 «Компанія, яка сьогодні прийшла представляти інтереси інвестора це очевидно, що компанія-прокладка. Це знову якась схема відмивання, це знову схема захоплення земель. Цей інвестор має входити відповідно до законів і отримувати всі необхідні дозволи, погоджувати з мешканцями, і якщо б інвестор прийшов до мешканців і показав свій бізнес-план, всю проектну документацію, погодив з мешканцями, що саме він хоче, можливо, і інший діалог був би сьогодні», - наголошує  голова Житомирської обласної організації ГО «Дістало!» Євгеній Єфименко.

Громадські активісти передали голові Народицької селищної ради звернення керівника Організації «Дістало!» Віталія Журавського, у якому попросили дослухатися до думки громадян та відмовити підприємству «ДБР-3» у розробці родовища.  Після більш ніж двогодинного обговорення люди одностайно проголосували проти надання підприємцю дозволу на роботу. Самі ж представники ДБР-3 від своїх планів поки не відмовляються. Кажуть, що  вже витратили на цей проект багато грошей.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі