Політика

Уряд залишив за межами виживання майже півмільйона пенсіонерів

21 July 2016, 15:28

З 1 травня 2016 року Кабінетом Міністрів України зроблено гучне оголошення про «підвищення соціальних стандартів» для населення. Так, мінімальну заробітну плату підняли на 72 грн з 1 378 до 1 450 гривень, а мінімальну пенсію – на 56 грн з 1 074 грн до 1 130 грн. Тобто мінімальна зарплата зросла на $3, а пенсія –на $2.

Паралельно з цим уряд вносить зміни до Постанови №758, якою скасовує пільгову норму споживання газу 1200 куб. м на опалювальний сезон та піднімає ціну на газ для населення вдвічі до 6 879 грн за тис. м3. Це рішення уряду додатково витягає з кишені українця близько 4 000 грн за опалювальний сезон. Отаке «підняття соціальних стандартів»!

До цього у 2015 році ціни зросли на 48,7%. Ліки подорожчали на 50%, хліб – на 55%, житлово-комунальні послуги – на 116%, і цей список можна довго продовжувати. А мінімальна пенсія була проіндексована лише на 5%. Соціальні стандарти в Україні не відповідають реаліям життя та чим далі, тим більше з ними розходяться.

За офіційними даними Мінсоцполітики в травні 2016 року фактичний прожитковий мінімум (тобто мінімальний набір товарів та послуг, що забезпечує життєдіяльність людини) для пенсіонера склав 2 220 грн, тобто більше від встановленого законом на 1 090 грн. Іншими словами, 1 090 грн –це мінімальна сума, яку не доплачують пенсіонеру.

Але що вже казати про мінімальну пенсію 1 130 грн/міс., коли в Україні є 478 тис. пенсіонерів та інвалідів, які «законно» з точки зору влади виживають на менше ніж 1 000  грн/міс. і без жодних індексацій! Ці понад півмільйона українців (інваліди та пенсіонери, що не мають достатнього стажу або жінки, що вийшли на пенсію до 60 років) залишились поза межами виживання.

Це нехтування конституційними правами українців і ганьба, коли визнання найвищої соціальної цінності життя і здоров'я громадян сприймається як пуста декларація!

Справа в тому, що законодавство України, яке визначає розміри пенсій та соціальної допомоги, допускає встановлення таких виплат на рівні нижчому за прожитковий мінімум.

Раніше, до квітня 2014 року – до зміни урядом Постанови КМУ №265 – було встановлено, що якщо щомісячний розмір пенсійних виплат, державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію (не мають відповідного стажу) та інвалідам, не досягає прожиткового мінімуму, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога у сумі, якої не вистачає до прожиткового мінімуму, встановленоого державою.

Фракція Радикальної партії звертається до Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана із закликом невідкладно прийняти зміни до Постанови КМУ №265, якими відновити прив’язку державної соціальної допомоги та пенсії до прожиткового мінімуму, і щоб вона також підлягала індексації.

Щоб гарантувати вирішення цієї життєвої проблеми майже півмільйона українських пенсіонерів та інвалідів, ми з моїм заступником з економічної політики Віктором Галасюком та колегами по фракції  Радикальної партії вносимо до парламенту відповідний законопроект.

Прес-служба Житомирської міської організації «Радикальної Партії Олега Ляшка»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі