Місто

Чи існує безкоштовна медицина в Житомирі

26 July 2016, 18:22

Конституція України гарантує громадянам безоплатну медичну допомогу. Утримання медичних закладів, зарплати медикам, купівлю препаратів та медичного обладнання – усе це оплачують платники податків. Та чи існує насправді в Житомирі безкоштовна медична допомога – ми поцікавились у перехожих.

«Рукавички, благодійний внесок. Можна сказати, що нема безкоштовної», - вважає житомирянка Ольга.

«Я хочу сказати, що якщо йдеш до дільничного лікаря, то, звичайно, безкоштовно. Відносно Житомира, щоб здати навіть аналіз крові - в житті не візьмуть, доки не даси благодійний внесок. Рукавички, голку, ватку, спирт», - перераховує Людмила.

«Справа в тому, що у мене дуже добра дільнична, то вона нічого не вимагає. Але наскільки я знаю по знайомих, то наша безкоштовна медицина вимагає дуже багато грошей. Я просто знаю, що коли ти здаєш аналізи, всі ці реактиви дуже дорого коштують. І для того, щоб та ж поліклініка мала можливості здійснювати ці послуги, а не казала, що ми сьогодні 5 приймаємо, а більше не можемо, і якщо я дам якісь дуже невеликі гроші, то корона з мене не спаде. Я свідомо йду на те, щоб мені ці аналізи зробили і свідомо йду те, що мені треба матеріально допомогти тій самій поліклініці», - каже Ольга.

«Зараз мій тато лежить у лікарні. Всі ліки треба купувати самостійно. Абсолютно все. Знаєте, ми готові платити, аби була якісно зроблена операція, якісно поставлений діагноз. Але просто шкода людей, у яких нема грошей. Що їм робити? Вмирати. Бажаю всім здоров'я і не хворіти, бо в нашій країні це дуже небезпечно», - робить висновок житомирянка Ірина.

Відповідно до Бюджетного кодексу України, видатки на медичну галузь забезпечуються за рахунок субвенції з державного бюджету, але в останні роки держава не дофінансовувала медицину Житомира. Так, у 2015 році з державного бюджету місту виділили субвенцію у розмірі понад 204 мільйони грн, хоч мінімальна потреба була майже на 3 мільйони більшою. Наприкінці року це обернулося для медиків невиплатою зарплат. І хоч ці видатки має фінансувати державний бюджет, медики пікетували міську раду з вимогою виплатити заробітну плату.

Минулого року на медичні заклади Житомира з міського бюджету виділялося понад 23 мільйони гривень. Найбільші суми витратили на капітальний ремонт, купівлю обладнання, а також зарплату і нарахування на оплату праці. На 2016 рік держава затвердила субвенцію ще меншу, ніж минулого року: при мінімальній потребі у 231 мільйон гривень держава має виділити менш ніж 175 мільйонів. Дефіцит становить 56 мільйонів 444 тисячі 200 грн.

Щоб житомирян, які потребують термінової невідкладної допомоги, не змушували платити благодійні внески, міська влада забезпечила приймальні відділення комунальних лікарень витратними матеріалами, дезінфікуючими та лікарськими засобами. Цей проект презентували наприкінці травня.

На сесії Житомирської міської ради 21 липня депутати виділили ще 4 мільйони 630 тис. грн для забезпечення приймальних відділень витратними матеріалами і медикаментами, яких має вистачити до кінця року. Загалом же у міському бюджеті на галузь охорони здоров’я цього року передбачені видатки більш як на 21 мільйон гривень.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі