Політика

ГО «Екологічна варта Житомирщини» розпочала свою роботу та вже має перші результати

27 July 2016, 09:43

Забруднення повітря, ґрунтів та води, вирубка лісів, незаконне полювання і риболовля – ці та багато інших проблем вже протягом не одного десятиліття псують екологічний стан України. Кожна область має низку схожих проблем, спільним є й той факт, що у боротьбі з «екологічними» злочинцями, держава, на жаль, поки програє.

Аби ж змінити цю ситуацію на краще та допомогти державним інспекціям у вирішенні гострих екологічних проблем, за ініціативи народного депутата України Павла Дзюблика, у Житомирській області, була створена ГО «Екологічна варта Житомирщини».

«ГО «Екологічна варта Житомирщини» зареєстрована у 2016 році, створена вона за сприянням Павла Дзюблика. Громадська організація займається проблемами екології в області. Хоча ми знаходимося у м. Малин, та на даний момент нам вдалося охопити  Радомишльський, Народицький, Малинський та Черняхівський райони. Плануємо розширити та збільшити кількість членів організації і створити підрозділи у кожному районі області», - говорить голова ГО «Екологічна варта Житомирщини» Андрій Ахмедов.

Лише за декілька місяців існування організація вже має певні результати своєї роботи. Так, за два місяці, протягом яких «Екологічна варта Житомирщини» інспектувала водойми області, було вилучено майже 8 км сіток, якими браконьєри намагалися ловити рибу під час нересту.  Аби незаконні засоби лову знову не потрапили до рук браконьєрів, члени громадської організації разом з представниками Державної екологічної інспекції утилізували сітки на Малинському полігоні ТПВ. Як зазначив старший державний інспектор Олександр Якимчик, саме завдяки тісній співпраці державних органів з такими екологічними організаціями рівень браконьєрства в області значно знизився.

 «Сьогодні ми бачимо, що ГО, в складі якої є наші громадські інспектори, під час нересту проводили боротьбу з браконьєрством на воді. Були зняті незаконні знаряддя лову – сітки, які ми сьогодні утилізували.  ГО та наші громадські інспектори, відіграють значну роль у нашій роботі. Вони володіють інформацією на місцях, яку досить часто ми спільно використовуємо для боротьби з браконьєрством. Також, вони проводять рейдові заходи. Одним словом – боремося. І на сьогоднішній день, спостерігається значне зниження браконьєрства», - розповідає Олександр Якимчик.

До процесу утилізації сіток долучився й народний депутат України Павло Дзюблик, який брав безпосередню участь у проведені рейдів на водоймах Житомирщини. За словами народного обранця, це далеко не останні результати, які покаже їх громадська організація, адже створена вона саме для виявлення та ліквідації порушень екологічного законодавства України.

«Ідея створення екологічної ГО обговорювалася давно. До нас надходила величезна кількість звернень громадян, і державні інспектори Державної екологічної інспекції просто не справляються з тією кількістю випадків порушення екологічного законодавства, які є в області. Тому було вирішено створити ГО, яку назвали «Екологічна варта Житомирщини».  Протягом двох місяців ми інспектували водойми Житомирщини, вилучали незаконні знаряддя лову риби, сьогодні знищили їх. Окрім того, інспектори борються з браконьєрами-мисливцями. Також плануються рейди щодо незаконної вирубки лісу і до інших видів порушень екологічного законодавства», - говорить Павло Дзюблик.

Також Павло Дзюблик закликає усіх жителів області, які стали свідками екологічних порушень або мають факти таких злочинів, звертатися до «Екологічної варти Житомирщини».

Павло Дзюблик, народний депутат України: «У свою чергу хотів би звернутися до всіх мешканців Житомирщини. Якщо ви бачите якісь порушення або маєте певні факти – звертайтеся до нас! Ми у будь-якому випадку будемо реагувати. У нас є співпраця і з екологічною інспекцією України, і з екологічною інспекцією Житомирщини. Відповідно, наші громадські активісти завжди готові прийти на допомогу і розібратися у тій ситуації, яка виникає».

Телефон: (0412) 42-25-42; 073-410-05-60. Адреса: м. Житомир, вул. Михайлівська, 17

Прес-служба народного депутата України Павла Дзюблика

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі