Місто

Житомиряни активно грають в «Pokemon GO», хоч гра ще офіційно не стартувала в Україні

31 July 2016, 15:55

 «Кишеньковий монстр» - саме так розшифровується назва Pokemon. Вперше покемони з'явилися в 1996 році. За мотивами ігор з «кишеньковими монстрами» існує популярне аніме, колекційна карткова гра і купа фанатської атрибутики. Однак, вже давно покемони не були настільки популярними як зараз. Справжній ажіотаж навколо «кишенькових монстрів» розпочався нещодавно після виходу нової гри «Pokemon GO». ЇЇ відмінність від класичних ігор з серії про покемонів в тому, що «Pokemon GO» є додатком для смартфона, який використовує дані геолокації і камеру. В Україні офіційно гра ще не стартувала, але вже зараз безліч українців колекціонують та тренують покемонів. Житомирянин Денис грає в «Pokemon GO» разом з родиною. Молодий чоловік розповідає, найбільша перевага гри в тому, що він разом із дружиною та донькою тепер гуляють не лише на дитячому майданчику поблизу будинку.

«Її плюс, який виділяє її з усіх онлайн ігор, це те, що потрібно рухатися весь час, подорожувати. Особливо влітку, при гарній погоді - це дуже добре. Принаймні за статистикою 60% населення Землі почали рухатися більше. Я бачив дуже багато позитивних коментарів від матерів, які задоволені, що їхні діти нарешті «відлипла» від комп'ютерів і вийшли на вулиці. Ще й фактор колекціонування. Це прикольно, ти знаєш, що їх є 150 видів і їх, в принципі, всіх можна знайти. Це теж відіграє роль», - розповідає колекціонер покемонів Денис Перепелиця.

Денис каже: покемони можуть з’являтись у будь якому місці, але для цього потрібно постійно рухатись та шукати їх.

«Якщо порівнювати з кораблями, танками, то це все відбувається тільки вдома, тільки на певній карті. А тут – режим реальності. Якщо ти знаходиш покемона, то камера проектує покемона на зовнішній світ. І ти його ловиш всюди. Свого першого я зловив у себе на столі, вдома. Це незвично. Більш того, тут усе залежить від різновиду покемона. Тому що водних покемонів потрібно шукати біля води, жуків, комах шукають в лісі. Воно дійсно так і спрацьовує, потрібно ходити. І особливо птиці, черви і щури, це знаходиться по всьому місту. Щури особливо популярні на смітниках», - з усмішкою каже Денис.

Житомирянин Андрій також колекціонує покемонів. Молодий чоловік розповідає: вони можуть з’являтись в найнеочікуваніших місцях, потрапити в які іноді неможливо. А для того, щоб впіймати рідкісних дуже часто треба докладати чимало зусиль. Андрій згадує, в день коли він встановив мобільний додаток на свій телефон, він одразу ж впіймав з десяток монстрів.

«Перший раз, коли я його (мобільний додаток) відкрив – я був удома. Вдома мені відразу ж дали пробного покемона і я вирішив подивитися як це все працює. Наскільки це все мене дійсно занурює в гру, а мене складно занурити в гру. Я одягнувся і вийшов. Я почав ходити просто по району, і проходив, напевно, години півтори. Наловив покемонів штук десять. І це якось так прикольно. Сказати, що я залежу від цієї гри? Та ні», - впевнений Андрій.

Юнак каже: після того, як почав грати в гру на телефоні, по іншому дивиться на місто.

«Я теж спочатку думав, що Житомир – маленьке місто, далеко від Америки, від Нідерландів та інших місць, де гра вийшла офіційно, але покемонів багато по всьому місту. Є місця де більше сильних покемонів, є місця де більше слабких, чисто для розвитку, для підняття рівня. Тобто місць багато, багато поке-стопів, на подив. Виявляється, що у нас багато пам'яток. Крім тих, про які я знав, є ще й різні інші. І так, пізнавально. Пізнавально, тому що деякі таблички, які на будинках висять, я зазвичай не читав. А зараз дивлюся – о, якийсь поет виявляється був в Житомирі, або ще там хтось. Крім того, що це просто гра, просто походити по місту позбирати покемонів, так ще можна щось для себе щось нове дізнатися, нові райони для себе відкрити», - каже Андрій Смирнов.

Молодий чоловік визнає, ця гра може бути небезпечною. Тому граючи в неї необхідно бути надзвичайно уважним, щоб не потрапити в халепу.

«Перший і величезний мінус, який я помітив відразу, це те, що, виявляється, потрібно дивитися по сторонах частіше. Тому що «вписався» раз в світлофор, сигналили мені пару разів, коли я переходив через дорогу. І навіть, коли запускаєш гру на самому початку кожного разу пишеться: «будьте уважні, дивіться по сторонах». Тому що це може бути небезпечно, особливо в центрі, де жвавий рух автомобілів. Потрібно бути обережним», - робить висновок юнак.

Попри ті переваги, які наводять гравці, які вже грають у «Pokemon GO», не всі в Україні вважають її безпечною. На сайті президента України з'явилася петиція, яка вимагає заборонити гру для мобільних гаджетів. На думку автора, розповсюдження популярного додатку «призведе до цілковитої деградації школярів і студентів, викличе колосальну залежність, схожу з наркотичною». Щоб з’ясувати, чи насправді гра є небезпечною, ми звернулись за коментарем до психоаналітика. Експерт впевнена: сама по собі гра не несе загрози, але граючи в гру з елементами доповненої реальності не варто забувати про реальний світ.

«Якщо це використовується як проміжний крок, наприклад, це дійсно позбавляє від агресії, це дійсно весело і забавно, ви дійсно рухаєтеся, але це як етап якийсь. Наприклад, щоб підлітку вийти із зони гри вдома і взяти участь в світі, і як етап для того, щоб навчитися досягати цих цілей. Наприклад, щоб стати «суперкрутим чуваком», у якого дуже багато цих монстрів, і він їх приручив, і ці покемони досягли сили, але потім зрозуміти, що ти ці вміння повинен застосувати в реальному житті», - вважає психоаналітик Тіна Антонович.

Хоч деякі українці і не схвалюють появи такої гри, «Pokemon GO» набирає все більшої популярності в нашій країні і все більше людей встановлюють цей мобільний додаток на свої смартфони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі