Місто

Скільки житомирським батькам потрібно витратити на шкільне приладдя та форму

8 August 2016, 18:56

Олівці, пенали, пензлики, щоденники та альбоми для малювання – що ближче до першого вересня, то все більше батьків житомирських школярів можуть спросоння назвати ціну, вигляд та навіть героїв мультсеріалів й персонажів комп’ютерних ігор, які на усьому цьому зображені. Житомир.info вирішив з’ясувати, скільки грошей доведеться витратити, щоб ваша дитина мала на чому та чим писати і була вдягнена. На території Житомира рішенням виконавчого комітету діє три шкільних базари: на вул. І. Кочерги, 5-а, вул. Київська, 77 та майдан Житній ринок, 1. Проте, лише за двома адресами з трьох ви й справді знайдете намети, у яких можна купити шкільне приладдя. Продавці біля Житнього ринку розповідають: з минулого року ціни на канцелярські товари майже не змінились.

«Якщо скуповуватись по мінімуму, то вийде близько 400 гривень. Якщо купувати товари якісніші і дорожчі, то вийде близько тисячі гривень. Також у нас на палатці є така акція, якщо клієнт скуповується на 500 гривень, то 50 гривень знижки. Якщо більше тисячі, то 100 гривень», - розповідає продавець Наталія Попадюк.

Наталя розповідає: спеціально для батьків, які збирають своїх дітей до школи, зробили список. В ньому можна побачити типові речі, які потрібні учневі за шкільною партою. Дівчина каже: іноді люди звертаються по допомогу продавців зі своїм вже готовим списком канцтоварів.

«Багато батьків, які йдуть збирати дитину до школи, то вони заздалегідь готуються і готують список. Вони приходять, показують списочок і просять, чи не могли би ми їм допомогти зібратись. Дуже багато хто підходить і запитує: чи можемо ми щось порадити дорожче та якісніше, або дешевше», - каже Наталія Попадюк.

Житомиряни, які вже зараз почали обирати для своїх дітей шкільне приладдя, кажуть, що в порівнянні з минулим роком ціни стрибнули вгору.

«В два рази точно збільшилась ціна. Відчутно, але то дивлячись якого рівня батьки. А так нормально. Дитина якби погоджується з усім. Ми вибираємо разом», - каже житомирянка Світлана Гришкун.

Купити необхідні канцтовари для школярів можна ще на одному шкільному базарі, біля торгівельного центру Глобал UA. Денис продає необхідні для учнів товари вже не перший рік. Юнак розповідає: саме на початку серпня батьки юних житомирян починають активно готуватись до навчального року.

«Ми відкрили палатку п'ятого липня. Зараз, вже пройшов місяць, і починаючи з серпня почався ажіотаж. До цього люди якось так неохоче заходили, дивились, прицінялись. Зараз почали масово купувати товар. Досить дорого, порівняно з минулими роками. Але у нас якісний товар, ми не перший рік цим вже займаємось і ми цінуємо своїх клієнтів», - каже продавець Дмитро Дубовенко.

Таким чином, за грубими підрахунками, канцелярські товари обійдуться батькам житомирських школярів у майже півтисячі гривень (478 грн). За ці гроші можна придбати мінімальний список зошитів, ручок, пензликів, олівців та обкладинок.

На шкільну та спортивну форму разом з взуттям доведеться викласти трохи більше як дві тисячі гривень (2 175 грн). Додаємо до отриманої суми ціну звичайного рюкзака і отримуємо трохи більше як 3 тисячі гривень. Таким чином, якщо в минулому році зібрати дитину до школи можна було за дві з половиною тисячі гривень, то в 2016-му ця сума збільшилась більш ніж на п’ятсот гривень. Втім, звісно, дана цифра не може підсумковою, адже для розрахунку бралась середня ціна на товари, які необхідні учневі, і не враховувався певний ряд товарів, які ще можуть знадобитися школяру.

Фоторепортаж про те, як житомиряни скуповуються на «шкільних» базарах, дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі