Події

У селі Житомирської області від укусу шершня загинув чоловік

11 August 2016, 11:00

У селі Прилуки Овруцького району Житомирської області чоловік помер від укусу шершня.

Про це Житомир.info розповів головний спеціаліст управління цивільного захисту населення Житомирської облдержадміністрації Микола Мінчук.

«У селі Прилуки Овруцького району через укус шершня загинув місцевий мешканець  1967 року народження. Нинішній смертельний випадок від укусу комах – перший. Нещастя трапилося в лісопосадці, поблизу села. Чоловік з дружиною збирали ягоди. Рекомендуємо бути обережними при зборі ягід та фруктів. Шершні літають там, де в повітрі велика концентрація цукру. Однак зіткнутися з цими комахами можна де завгодно, адже вони мешкають в лісах, в дерев'яних спорудах, бджолиних вуликах та дуплах дерев», – наголосив Микола Мінчук.

Перші дії при укусі шершня:

1. Постаратися по можливості висмоктати частину отрути з ранки. Однак не варто старатися в цій справі більш ніж 1 хвилину після укусу, так як подальші спроби будуть вже малоефективні;

2. Потім потрібно обробити уражене місце лимонною або 9% оцтовою кислотою - отрута шершня при цьому частково нейтралізується (до речі кажучи, частина компонентів отрути нейтралізується і лужними розчинами, наприклад, содовими або мильними);

3. Потім необхідно знезаразити ранку спиртом або 3% розчином перекису водню;

4. На наступному етапі корисно накласти холодний компрес, під який укладається мокрий цукор - холод не дає отруті швидко поширюватися по тканинах, знижує вираженість набряку, а цукор сприяє витягуванню додаткової частини токсину з ранки.

Також потрібно випити таблетку Супрастину чи Кларетину.

А ось чого не варто робити після укусу шершня - так це приймати алкоголь всередину. В цьому випадку спирт в організмі людини буде сприяти лише збільшенню набряку і посилить токсичну дію отрути на організм в цілому. Це особливо небезпечно, якщо шершень кусає в голову або шию.

Якщо ознак наростаючої алергічної реакції не спостерігається, а крижаний компрес вже зробив свою справу, то наступним етапом є зменшення больових відчуттів на місці укусу. Для цього ранка змащується, наприклад, гелем Феністилом. 

Як повідомляв Житомир.info, 6 серпня в Овруцькому районі Житомирської області жінку, яка збирала у лісі ягоди, вкусила гадюка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі