Місто

«Мої податки»: як змусити житомирську владу відремонтувати дорогу саме біля вашого будинку

12 August 2016, 15:48

Якою є якість житомирських доріг – свою оцінку у програмі «Мої податки» надав заступник міського голови Олександр Фещенко.

«Все потрібно оцінювати у порівнянні. Якщо ми порівнюємо з європейськими дорогами, то наші дороги залишають бажати кращого. Тим не менше, якщо ми порівнюємо з іншими обласними центрами, то я б оцінив на «3+». Звичайно, проблема є, але у порівнянні ми далеко не найгірші», - сказав він.

Заступник мера розповів, якою є процедура вибору доріг для ремонту, а також пояснив, чому на різних вулицях міста ціна ремонту за квадратний метр дороги може відрізнятися в рази.

«У нас є певні нормативні документи, якими ми керуємося при виконанні робіт. Від чого залежить ціна за квадратний метр - від конструктиву. Якщо ми зрізаємо 6 сантиметрів і просто перекладаємо асфальтобетон - це одна ціна. Якщо у нас йде облаштування щебеневої основи і так далі, борт, тротуари, то там зовсім інша ціна. Більше того, ви бачите, що минулого року ціна за квадратний метр коштувала дорожче, ніж у цьому році. Це пов’язано з тим, що на початку року ціна на основний матеріал - бітум значно впала. Тобто тут є певний плюс», - сказав Олександр Фещенко.

Він також відповів на претензії житомирян, які незадоволені якістю проведених ремонтів, і зізнався, що ці претензії часто є конструктивними.

«Завжди на 100% всім не вгодиш, ми не ідеалізуємо роботу дорожників. Завжди є певні нарікання, зауваження. От, наприклад, коли ми працюємо на другорядних провулках, всі просять, зробіть нам асфальтобетонне покриття. В цьому році у нас був випадок, коли люди колективним зверненням відмовились, бо у них нема мереж. І кажуть: «Що ж ви нам зробите зараз асфальтобетонне покриття, а ми тут збираємося проводити водовідведення чи каналізування». Це теж, до речі, проблема. І на наступний рік я буду пропонувати забивати в титул тільки ті вулиці і провулки другорядні, на яких попередньо будемо облаштовувати мережі», - сказав Олександр Фещенко.

Програма «Мої податки» створюється у партнерстві з телеканалом WSIL з південного Іллінойса. Американські журналісти підготували сюжет, у якому розповіли про особливості ремонтів доріг у США, а також про вартість цих робіт:

«Однозначної відповіді на питання, скільки коштує побудувати одну милю дороги, немає. Все залежать від розташування, рельєфу місцевості, типу будівництва, кількості смуг руху, довговічності, кількості мостів і тому подібне.

Тим не менш, деякі штати  порахували приблизну суму для різних видів ремонту автомагістралей. На приклад, будівництво нової безроздільної дороги на 2 смуги у сільській місцевості – обійдеться від 2 до 3 млн доларів за милю, тобто за кілометр, 600 метрів. Така ж дорога у місті буде коштувати від 3 до 5 млн доларів.

Побудувати нову магістраль на чотири смуги в сільських і приміських районах буде коштувати від 4 до 6 млн доларів за милю, на таку ж дорогу в місті доведеться витратити від 8 до 10 млн за милю.

Від 7 до 11 мільйонів доларів за милю доведеться заплатити при будівництві 6-смугової автомагістралі між штатами

Зняти асфальт і покласти новий  – це приблизно мільйон, 250 тис доларів за милю. Розширити магістраль між штатами з 4-х смуг до 6-ти - приблизно 4 мільйони за милю», - йдеться у сюжеті.

«Ви бачите, що просто зняти милю асфальтобетону і просто покласти верхній шар - це більше мільйона доларів, тобто більше 25 мільйонів гривень. У нас на весь бюджет забито на капітальний ремонт 26 мільйонів гривень. Тому ми розуміємо, що все якісне повинно відповідно і коштувати», - прокоментував Олександр Фещенко.

Житомир.info

 

 

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі