Суспільство

Учителям в методичних рекомендаціях вперше нагадали: дітей необхідно хвалити частіше, ніж виправляти помилки

20 August 2016, 14:58

Для успішного і вмотивованого навчання дітям початкової школи важливо отримувати більше схвалень їхньої роботи, аніж виправлень чи вказівок на помилки.

Про це вказується в оновлених методичних рекомендаціях для вчителів початкової школи, - написала 19 серпня на своїй сторінці у Facebook координатор проекту з розвантаження програм початкової школи Іванна Коберник.

«…що сказано про олівець і червону ручку в методичних рекомендаціях для вчителів початкової школи (лист МОН від 17.08.2016 №1/9-437). Ось вони, ці сакральні два абзаци:
"З метою зменшення психологічного напруження у ПЕРШОКЛАСНИКІВ (виділення капсом моє - IK), для письма рекомендується користуватись простим олівцем – за рішенням вчителя, відповідно до рівня готовності дітей. На розсуд вчителя допускається виправлення або гумкою, або закресленням. Звертаємо увагу вчителів, що наявність охайних виправлень, здійснених самою дитиною, не впливає на оцінку за роботу, про що зазначається в оновлених орієнтовних вимогах до оцінювання навчальних досягнень учнів початкових класів. Необхідно пам’ятати, що дитина має право на помилку. 
Використання олівця рекомендоване до сформування навички письма. Час і етап переходу на кулькову ручку визначає сам вчитель, індивідуально для кожної дитини. 
При перевірці письмових робіт в адаптаційному періоді навчання (1 клас) не рекомендується використання ручки з червоною пастою для позначення помилок. Звертаємо увагу, що для успішного і вмотивованого навчання дітям початкової школи важливо отримувати більше схвалень їхньої роботи, аніж виправлень чи вказівок на помилки. Для оцінювання письмових робіт в зошитах, а також у щоденниках можна використовувати колір ручки за вибором вчителя», - цитує координатор проекту методичні рекомендації для початкової школи.

Коберник наголошує, що у попередніх методичних рекомендаціях було кілька разів наголошено, що і перевірки зошитів, і виставлення оцінок в щоденник має здійснюватися вчителем винятково червоною ручкою. Відтепер червона ручка не рекомендована в адаптаційному періоді (1 клас), далі - на розсуд вчителя.

«Найважливішим особисто для мене тут є інший наголос: вперше вчителям в методичних рекомендаціях нагадали: дітей необхідно хвалити і вказувати на досягнення БІЛЬШЕ І ЧАСТІШЕ, ніж виправляти помилки. І це рекомендація, важлива не тільки для вчителів, а й для батьків», - зауважує дописувачка.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 вересня учням початкових класів буде навчатися легше – затверджені нові «розвантажені» програми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі