Політика

Жителів Житомирської області запрошують на Всеукраїнський фестиваль льону

25 August 2016, 17:06

27 серпня 2016 року в селі Стремигород Коростенського району, що на Житомирщині, пройде Всеукраїнський Фестиваль льону.

Організатор та ідеолог цього, без перебільшення державної важливості заходу, Ірина Костюшко - депутат Житомирської облради та власниця агрокомпанї «Зоря».

«Місія Фестивалю льону — підтримка та розвиток вирощування культури льону, а в подальшому і виробництва товарів з нього в Україні.  Повернувши льон — ми зможемо відродити села, створити нові робочі місця. Це наша мета. Дана культура є нішевою для нашої області, не виснажує землі та користується попитом у всьому світі. В рамках нашого фестивалю відбудеться наукова конференція, присвячена обговоренню проблем та перспектив розвитку галузі льонарства. Туди ми запросили близько 3 тис. аграріїв з усієї країни» - говорить засновниця проекту Ірина Костюшко.

Ірина Костюшко підкреслила важливість виробництва льону, розповіла про галузі його використання та наголосила на необхідності підтримки тих аграріїв, які відроджують і зберігають культуру льонарства.

Захід проходить на базі сільськогосподарського підприємства «ЗОРЯ». Це найбільше підприємство області, що займається вирощуванням льону. Так для прикладу, за останні роки фонд землі підприємства збільшився з 300 га до 2000. Вироблену продукцію компанія експортує до Європи, де попит на льон зростає. В планах власниці також налагодити переробку льону в Україні.

В програмі фестивалю – наукова конференція присвячена темі льонарства, феєричні акробатичні трюки козаків на конях, відтворення історичних подій, театралізоване дійство, майстер-класи з виготовлення унікальних виробів та смачних страв, ярмарок майстрів, енергійна музика від сучасних українських гуртів Los Colorados і «ТаРута».

Гості фестивалю зможуть спробувати традиційні страви з льону. Відома дизайнерка Оксана Полонець продемонструє свою колекцію лляного одягу, який вже оцінили у Європі. А для дітей працюватиме майданчик з аніматорами, міні-зоопарком, аквагримом та конкурсами. Усі бажаючі зможуть отримати у подарунок свій власний портрет від професійного художника.

Зауважимо, що Фестиваль льону на Житомирщині проходить вже вдруге. Минулого року захід проводили у вересні на рівні області. Організатори обіцяли зробити святкування традицією, і цього року вийшли на всеукраїнський рівень.

Прес-служба Ірини Костюшко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі