Суспільство

У Житомирі відкрили фотовиставку, присвячену 25-річчю незалежності Словенії

2 September 2016, 10:20

У Житомирі відкрили фотовиставку «Відчуваю Словенію. Відчуваю 25», присвячену 25-річчю незалежності Республіки Словенія. Із експозицією у 40 світлин житомиряни можуть ознайомитися протягом 2-8 вересня в Домі української культури.

Про це 1 вересня під час зустрічі з керівництвом міста розповіла Почесний консул Республіки Словенія в Україні Майя Мартиненко.

«Вперше ця виставка була презентована у червні в Києві. Тепер ми відкрили її в Житомирі, а вже після цього транспортуємо її до Одеси та Харкова, де також функціонують почесні консульства Словенії в України. Люди часто плутають Словенію і Словаччину, а прапор на фасаді нашого консульства вважають ворожим, російським. Тому Уряд Словенії запропонував нам провести такий захід, щоб і презентувати у такий спосіб Консульство, і розповісти про саму Республіку», – пояснила вона.

А Надзвичайний і Повноважний Посол Словенії в Україні Наташа Прах, відкриваючи фотовиставку, зауважила на тому, що Словенія підтримує боротьбу України за територіальну цілісність і не визнає анексію Криму.

«Україна була першою з країн, які визнали незалежність Словенії. За чверть століття ми встановили справжню дружбу і бачимо Україну як нашого важливого політичного та економічного партнера. Ми підтримуємо Україну в її справедливій боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність. Словенія ніколи не визнає незаконну анексію Криму, і закликає всі сторони, в першу чергу – Російську Федерацію, оперативно і в повному обсязі виконувати Мінські домовленості. Уряд Словенії високо цінує прихильність України до політичної асоціації та економічної інтеграції в ЄС», – акцентувала посол.

Зі свого боку житомирський міський голова Сергій Сухомлин сказав, що завдяки цій виставці багато житомирян відкриють для себе Словенію

«Для нас зараз дуже важлива підтримка Європи, підтримка Словенії. На власний сором, скажу, що ми не дуже добре знаємо Словенію, її історію. Але ті цифри – 25 років Незалежності України та 25 років Незалежності Словенії – це ті дати, які говорять про те, що ми народилися разом, наша незалежність народилася разом. Словенія змогла знайти в собі сили побудувати європейську, демократичну державу. На жаль, ми не можемо поки похизуватися тим же, але ми стали на цей шлях. Можливо, так сталося тому, що незалежність Україні свого часу дісталася без крові, котру пройшла Словенія, і зараз ми платимо за це життями тих хлопців, які ведуть війну з Росією, на сході України. Сподіваюсь, після отримання безвізового режиму, яке підтримає зокрема й Словенія, українці матимуть додатковий стимул відвідати цю країну», – сказав Сухомлин.

Надзвичайний і Повноважний Посол Словенії в Україні Наташа Прах і Почесний Консул Республіки Словенія в Житомирі в Україні Майя Мартиненко

Як повідомляв Житомир.info, в історико-культурному комплексі «Замок-музей Радомисль» під патронатом Посольства Республіки Польща відбувся третій Міжнародний фестиваль «Музика Шопена просто неба».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі