Суспільство

Громада міста Баранівка позитивно оцінила реалізацію інвестиційного проекту «Еко Нова»

2 September 2016, 13:45

31 серпня 2016 року в місті Баранівка (Житомирської області) відбулись громадські збори з метою ознайомлення з діяльністю підприємства «Еко Нова», у тому числі, у сфері поводження з небезпечними відходами.

«Еко Нова» разом з громадою Баранівки.

«Еко Нова»  – це соціально відповідальна компанія. Тому компанія завжди співпрацює і допомагає місцевій громаді міста. Компанія «Еко Нова» зібрала громадські збори на яких мешканці міста були детально поінформовані про наступні плани реалізації проекту. Те що громаді міста теж не байдуже майбутнє проекту засвідчила присутність на зборах більше ніж 150 мешканців міста Баранівка.

З вступним словом на громадських зборах виступив Генеральний директор ТОВ «Еко Нова» Далакішвілі Олександр Георгійович, який висловив подяку всім присутнім, розповів про те що в Житомирської області в місті Баранівка, на території колишнього льонозаводу, в 2013 році побудовано сучасне підприємство з утилізації небезпечних відходів – ТОВ «Еко Нова». Підприємство має матеріально-технічну базу та всі дозвільні документи, у тому числі ліцензію у сфері поводження з небезпечними відходами. Слід зазначити, що все обладнання знаходиться на балансі підприємства та дозволяє здійснювати повний спектр утилізаційних заходів на власних потужностях. Щомісячна потужність з утилізації складає близько 300 тонн відходів (клінічних, фармацевтичних та ін.), що дасть можливість повністю вирішити екологічні проблеми Житомирської області. Кількість працівників складає близько 50 осіб.

Генеральний директор підкреслив, що можливе збільшення потужності на ділянці тари в два рази, а в цеху термічного знищення втричі. При виході підприємства на повну потужність тільки платежі до бюджету сягатимуть 100 мільйонів гривень на рік. Будуть створені нові робочі місця, підвищуватимуся соціальні стандарти тощо.

Потім виступив Голова комітету з питань екологічної безпеки та експертизи Громадської ради при Мінприроди України Картавцева О.М.: поспілкувавшись з мешканцями м. Баранівки я зрозумів про побоювання щодо шкідливості підприємства для жителів Баранівки та розташованих навкруги сіл. Як фахівець в галузі екології, наголошую, що кожне підприємство, машина та механізм є в тому чи іншому ступені шкідливим. Але, ступінь шкідливості визначається нормами впливу. Для лінії термічного знищення відходів визначені норми викидів та розсіювання, які вирахувані при конкретній висоті труби, встановленій санітарно-захисній зоні, та обсягами викидів небезпечних речовин. При дотриманні норм існування підприємства є цілком безпечним для населення. Занепокоєним екологічними проблемами громадянам я раджу контролювати роботу підприємства згідно чинного законодавства, тобто зібрати ініціативну групу і контролювати викиди підприємства. В разі недовіри до аналізів організовувати альтернативні відбори проб вихідних газів та речовин і провадити аналізи самостійно в сертифікованій лабораторії на власний вибір. Хочу зауважити, що цю роботу мають робити і роблять Державна екологічна інспекція та департамент екології та природних ресурсів Житомирської області.

Потім слово взяв Екологічний інспектор Державної екологічної інспекції Житомирської обл. Федорчук С.М. В своїй промові він підтвердив, що Державна екологічна інспекція у Житомирської області регулярно, щонайменше раз на рік, проводить комплексну перевірку ТОВ «Еко Нова» на предмет дотримання останнім екологічного законодавства України. Суттєвих порушень не виявлено. Надані інспекцією приписи виконувались вчасно.

Потім слово було надано Національному координатору проектів ФАО в Україні Малкову М.В. Малков М.В. зазначив, що в Україні склалася вкрай незадовільна ситуація з накопиченням небезпечних відходів. Поява такого підприємства, як ТОВ «Еко Нова» дасть можливість зрушити ситуацію в «зелений» сектор. В першу чергу підприємство мусить виправити ситуацію в Баранівському районі та Житомирській області. Зрозуміло, що не всім мешканцям подобається таке сусідство. Але, в Європі подібні підприємства знаходяться в межах міст. Не треба боятися наявності таких підприємств, воно наносить шкоди менше, ніж кооператив по виробництву деревинного вугілля. Вся справа в дотриманні вимог екологічного законодавства. Контроль і ще раз контроль. З огляду утилізатора та його технічних характеристик, можу сказати, що перевищити норми викидів вкрай складно, навіть якщо цього забажати.

Далі слово взяв Секретар зборів, мешканец міста Баранівка Гнилориба В.А., який вході свого виступу акцентував увагу присутніх на актуальності питань еклогії в місті та наголосив на важливості існівання даного підприємства, не зважаючі на всі супротиви що будуть виникати в призмі майбутньої предвиборчої компанії за пост голови Баранівської територіальної громади.

Далі протягом обговорення громадськість міста активно задавала питання та долучалось до обговорення.

Після обговорення з громадою слово знову взяв Голова зборів – Генеральний директор ТОВ «Еко Нова» Далакішвілі Олександр Георгійович, який запропонував поставити на голосування громадськості питання: «Про доцільність видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами ТОВ «Еко Нова» при дотримання норм чинного законодавства України в сфері екології».

Мешканці Баранівки одноголосно підтримали діяльність підприємства «Еко Нова».

Тепер є всі підстави сподіватись, що в результаті великі можливості для місцевих жителів по розвитку міста Баранівка нарешті справдяться. У планах компанії також багато соціальних проектів для цього регіону, що є цілком нормальним для такого потужного відповідального бізнесу як «Еко Нова». Економіка є базою розвитку будь-якої території. Тому тільки потім можна говорити про розвиток соціальної інфраструктури, коли працює в регіоні потужний економічний об’єкт.

Довідка:

Збори відбулися за адресою: Житомирська область, місто Баранівка,вулиця Івана Франка 104-А в цеху термічної утилізації ТОВ «Еко Нова». Про збори було заздалегідь повідомлено в засобах інформації: газета «Час Полісся» від 25 серпня 2016 року № 35 та в газеті «Слово Полісся» від 27 серпня 2016 року № 63.

Прес-служба ТОВ «Еко Нова»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі