Політика

Відомі особистості країни відгукуються про Всеукраїнський фестиваль льону

2 September 2016, 15:38

 27 серпня в селі Стремигород, що на Житомирщині, пройшов Всеукраїнський фестиваль льону.

На фестиваль були запрошені понад три тисячі аграріїв з усієї країни. Про захід інформували ледве не в кожній області - від Буковини до Северодонецька. Найбільше учасників фестивалю з’їхалося з Житомирської області.

Для Житомирщини льон – це нішева культура, що означає її великий потенціал для краю та його відродження. Для прикладу, у 90-ті роки регіон був одним з передових в Україні по вирощуванню льону. Показники зібраної площі культури досягали 37 тис. га. Останні 15 років відбувався спад вирощування льону та майже зійшов на нанівець.

Нині ж лише завдяки агрокомпанії «Зоря» льонарство у Поліському краї отримало друге дихання. Лише посівні площі агрофірми за 2 роки збільшились з 300 до майже 2000 га.

Отже, ідеолог проекту Ірина Костюшко за мету проекту ставила – привернення уваги до культури та об’єднання влади і бізнесу навколо вирішення цього питання.

Що з цього вийшло пишуть учасники фестивалю.

Віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко: «Кластер льонарства відроджується на Житомирщині. Завдяки децентралізації кожен регіон отримує нагоду зайняти унікальну нішу, власну автентичну фішку для соціально-економічного розвитку. Для Житомирщини така ніша – льонарство. У 1990-му половину доходів обласного бюджету забезпечувало саме льонарство. Сьогодні ми надали громадам регіону можливість збільшити свої доходи за рахунок вирощування, переробки й експорту льону. Це - спільні зусилля уряду, народних депутатів та громад. Величезні перспективи для громад, пов’язані із внутрішнім ринком льону та експортом до ЄС. Гідний приклад для інших».

Міністр АПК Тарас Кутовий: «Відвідав Всеукраїнський фестиваль льону на Житомирщині, де поспілкувався із багатьма українськими фермерами. Пріоритетом сьогодні, який визначений міністерством та підтримується Урядом, - є підтримка малого та середнього бізнесу. Вони можуть бути успішними, прибутковими та конкурентоздатними, саме завдяки розвитку виробництва нішевої продукції. Прикладом такого фермера є організаторка фестивалю Ірина Костюшко. Вона починала свій бізнес на 200 га поля, а зараз має майже 1,5 тисячі га. Нині вона конкурентоздатний учасник ринку. А все тому, що починала розвивати свій бізнес із нішевої продукції. Наразі Міністерство пропонує визначити на наступний рік, щоб кількість державної підтримки склала 1% від валового виробництва сільськогосподарської продукції, це трохи більше ніж 5 млрд грн, що буде гарним поштовхом для розвитку малого та середнього фермера в Україні».

На захід приїхали депутати Житомирської обласної ради та міської ради цілими делегаціями.

Підтримуючи льонарів області Олександр Ракович, Анатолій Лисенко та депутати і активісти Житомирської міської організації РПЛ відвідали Всеукраїнський фестиваль льону у Стремигороді.

«Яскраве театралізоване дійство, вироби з льону та смачна домашня кухня не залишили нікого байдужими. Дякуємо ідеологу проекту – Ірині Костюшко за чудовий захід. Нехай льон цвіте і процвітає Житомирщина!!!» – так відгукнулася прес-служба Радикальної партії Олега Ляшка міста Житомира.

Бердичівська «Самопоміч» була представлена родиною секретаря міської ради Бердичева.

«До самого вечора в селі Стремигород концерт і гуляння. Погода супер. Люди їдуть і їдуть. Гарний фестиваль українського льону. Нагадую - це крутий фестиваль нашого українського льону, нашого скарбу в Коростенському районі с. Стремигород», - відзначає Юлія Лефтер.

Всеукраїнська дизайнерка Оксана Полонець пише на своїй сторінці у мережі

Фейсбук: «Цікава та важлива подія, яку відвідали понад 5000 відвідувачів! Так хочеться, щоб в нашій країні відновилось виробництво льону! Дякуємо Ірині Костюшко за ідею та ініціативу відродження льонарства в Україні. А ми з радістю підтримали пропозицію, та представили колекцію вишитих суконь з льону. Свято вдалося».

Представники компанії «Адлер», котра взяла участь у Фестивалі, демонструючи техніку, говорять:

«Льон як нішева культура області вже стає на ноги, зокрема завдяки Ірині Костюшко та її агрокомпанії «Зоря». День був насичений – розваги, наука, знайомства з прибувшими аграріями, виставка техніки, літаки в повітрі – усе переплелося і створило неповторну атмосферу. Завдяки таким заходам увага до агросектору збільшується, а виробництво і переробка відроджується! Ми як компанія, яка займається продажем агротехніки – як ніхто зацікавлені у становленні галузі. Важливо, щоб бізнес та влада були по один бік, а аграрії об’єднувалися».

Загалом, нагадуємо, в рамках фестивалю відбулася науково-практична конференція для аграріїв та ряд розважальних та пізнавальних дійств. Серед них – ярмарок майстрів, виставки сільських рад, майстер-класи, театралізований пролог від Житомирського музично-драматичного театру ім. І. Кочерги, акробатичне шоу від козаків «Княжа конюшня Древнього Києва», а на десерт виступи відомих українських гуртів «Los colorados» і «ТаРута».

Прес-служба Ірини Костюшко

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі