Місто

Директор водоканалу розповів, чому з кранів житомирян тече руда вода з неприємним запахом

6 September 2016, 11:05

 Житомиряни вже не один день скаржаться Житомир.info на те, що в їх кранах тече руда вода, яка має неприємний запах.

«Мало того, що вода тече іржава, так зранку і ввечері тиск такий, що не те що помитися – вмитися неможливо. А ще вона дуже смердить практично другий місяць», – звертаються житомиряни.

Житомир.info вирішив поцікавитися у нового директора КП «Житомирводоканал» Андрія Нікітіна, чому у місті зараз такі проблеми з водою.

«Чому вода має неприємний запах, чітко можу відповісти: в першу чергу, зараз наша річка дуже сильно забруднюється декількома санаторіями, і я не можу це довести, але мені здається, що там завод є, який скидає стоки неочищені. Ми взяли аналізи, по викидам біля тих санаторіїв, які знаходяться вище нас. Подивилися, там фактично весь цей бруд немає ніякої очистки. Те що попадає в річку, потім починає перетворюватися на водорості, вони в першу чергу дають такий дуже неприємний, ну це болотний присмак. В другу чергу, у нас немає такої течії, коли йдуть дощі, то у нас є хоч якийсь рух води, а так, коли спека, коли, я вибачаюся, всі ці фекалії, відходи виробництва, попадають у річку, вони у стоячій воді починають швидко розмножуватися. Це перша причина. Потім, коли вони починають відмирати, з’являється марганець. Він надає воді колір іржавчини, і наші, фактично, очисні споруди розраховані на нормальну воду, не можуть справитися з усім цим брудом. Я вам навіть більше скажу, якщо ми нічого не будемо робити зараз, я маю на увазі місто і екологію, область, з усіма цими забруднювачами, навіть після реконструкції очисних споруд, не факт, що ми зможемо справитися з цією великою проблемою. В першу чергу, ми взяли аналізи, ми бачимо, що там скидається, як воно проростає у воді, і зараз будемо інформувати обласну екологію, щоб вона взялася за ці забруднювачі, тому що це за межами міста знаходиться. Проблема обласна, а виходить, що водоканал має нею займатися», – сказав Андрій Нікітін.

На запитання Житомир.info, чому після перелічених вище показників, на сайті водоканалу майже щотижня з’являється інформація, що стан води у місті в нормі, директор водоканалу відповісти не зміг, натомість запросив подивитися очисні споруди.

«Я можу вас запросити на наші очисні споруди водопровідні. Щодо тиску води в кранах: зранку, аби не було поривів, ми переходимо з одного залу на другий. Також, щоб не було великих витрат по електроенергії. Коли працюють невеликі насоси, вони не можуть нам дати такий великий тиск. У нас зараз трішечки змінити регламент, аби раніше давати високий тиск, але ми попадемо в недуже гарну ситуацію по електроенергії. Зараз ми розробляємо проект, і будемо його впроваджувати, він буде декілька місяців впроваджуватися, ми поставили економнішу систему постачання води в місто і тоді ми від цієї проблеми підемо, це дуже важко зробити. Ми даємо трішечки більше води у місто, і у нас вилазять аварії, і вилазить електроенергія, це великі затрати по грошам», – розповів директор КП «Житомирводоканал».

Як повідомляв Житомир.info, національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, на 85 тис. грн оштрафувала КП «Житомирводоканал».

Фото зроблене зранку 6.09.2016 в одному з приміщень по вул. В. Бердичівській

Скріни коментарів з соцмереж ВКонтакті та Фейсбук

Протокол дослідження якості води, опублікований на сайті КП «Житомирводоканал» 5. 09.2016 р.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі