Політика

Радикали Житомира виступили з вимогою підвищення зарплат і пенсій та збереження стипендій

6 September 2016, 17:17

Депутати Житомирської міської ради від Радикальної Партії Олега Ляшка – Олександр Ракович та Владислав Савіцький 6 вересня у сесійній залі звернулися до колег депутатів із закликом підтримати звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою прийняття негайних заходів для підвищення соціальних стандартів та встановлення розмірів мінімальних заробітних плат та пенсій не нижче фактичного прожиткового мінімуму, а також щодо збереження стипендій для студентів.

Як зазначив Олександр Іванович звертаючись до депутатів: «Всі ми знаємо, що з 1 травня 2016 року Кабінетом Міністрів України зроблено гучне оголошення про «підвищення соціальних стандартів» для населення. Так, мінімальну заробітну плату підняли на 72 грн з 1 378 до 1 450 гривень, а мінімальну пенсію – на 56 грн з 1 074 грн до 1 130 грн.

Одночасно уряд вніс зміни до Постанови №758, яка скасовує пільгову норму споживання газу 1200 куб. м на опалювальний сезон та піднімає ціну на газ для населення вдвічі до 6 879 грн за тис. м3. Це рішення уряду додатково витягає з кишені українця близько 4 000 грн. за опалювальний сезон. А також з 01 вересня електроенергія для населення вже подорожчала на 25-30% залежно від рівня споживання.

За інформацією Міністерства соціальної політики України фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах липня 2016 року по розрахунку в місяць на одну особу становив 2 709 грн, для працездатних осіб – 2 780 грн, а для пенсіонерів – 2 300 гривень. Тобто працюючі українці недоотримають мінімум 1330 грн на місяць, а пенсіонери – 1170 грн на місяць.

Переконаний, що мінімальні заробітні плати, пенсії, інші види соціальних виплат та допомог, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від фактичного прожиткового мінімуму.

Саме тому, закликаю колег депутатів звернутися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України з вимогою вжити негайних заходів для реального підвищення соціальних стандартів і встановити розміри мінімальних заробітних плат, та пенсій не нижче фактичного прожиткового мінімуму».

У своїй промові до депутатів Владислав Савіцький повідомив: «Сьогодні Міністерство фінансів України пропонує скоротити видатки на стипендії у 2017 році. Нагадую, що згідно статті 53 Конституції України держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах; розвиток дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти, різних форм навчання; надання державних стипендій та пільг учням і студентам. Конституція України – це Основний Закон, тому всі інші не можуть суперечити їй та звужувати існуючі права.

Відповідно до пункту 2 статті 62 Закону України «Про вищу освіту» студенти, які навчаються за рахунок коштів державного або місцевих бюджетів, мають право на отримання стипендій у встановленому законодавством порядку. Також, згідно пункту 6 цієї ж статті стипендія повинна бути на рівні прожиткового мінімуму, що на сьогоднішній день не відповідає дійсності. Та навіть цих виплат студентів хочуть позбавити. Ми не можемо цього допустити».

Депутати міської ради Житомира підтримали запропоновані проекти звернень депутатів Радикальної Партії Олега Ляшка.

Прес-служба Радикальної Партії Олега Ляшка у м. Житомир

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі