Політика

Юрій Павленко: Будемо ініціювати звільнення голови Романівської райдержадміністрації за порушення прав дітей

16 September 2016, 14:05

Оптимізація шкіл на Житомирщині супроводжується грубим порушенням прав дітей, залякуванням і приниженням батьків.

«Ситуація, яка склалась з реорганізацією школи у селі Товща Романівського району, спонукає ініціювати питання про звільнення голови РДА, який   порушив не лише правила поведінки держслужбовця, а й загальнолюдські норми моралі», - переконаний народний депутат України, голова Житомирської обласної організації Опозиційного блоку Юрій Павленко, який 15 вересня разом з головою фракції Опозиційного блоку у Верховній Раді України Юрієм Бойком перебував з робочою поїздкою у Романівському районі.

До народних депутатів звернулися представники батьківської громади села Товща Романівського району, де сільська школа реорганізована з середньої у початкову. Рішення про таку реорганізацію викликало бурхливо негативну реакцію мешканців села, адже районна влада проігнорувала думку територіальної громади та батьківської спільноти. Крім того, не вирішила базових питань, як-то ремонт доріг та придбання шкільного автобусу для довозу дітей. Натомість, районні чиновники почали тиснути на громаду, порушуючи права дітей задля виконання поставлених урядом завдань.

Люди розповіли депутатам про те, якими лайками, приниженням і образами на їх адресу супроводжувалось спілкування з представниками влади і продемонстрували «документ», який представники служби у справах дітей району намагались примусити підписати батьків. Тим, хто не погоджувався підписувати, погрожували штрафами, позбавленням батьківських прав і навіть в’язницею.

Батьки учнів були змушені в сусідньому селі Залужне перекривати автодорогу Дубрівка - Висока Піч, мітингувати під стінами Житомирської облдержадміністрації, сподіваючись, що їх почують.

Вони запевняють, що за закриттям школи стоять лише власні фінансові інтереси місцевої влади та переконані, що без школи загине і саме село, яке сьогодні має гарні перcпективи розвитку, бо тут багато молодих сімей і щороку народжується біля 10 немовлят.

Тому головною вимогою громади села Товща є повернення школі статусу І-ІІ ступенів, що дасть дітям можливість навчатися у своєму рідному селі. Тим більше, що сама школа має укомплектовану навчальну та матеріальну базу.

Батьки також скаржаться на те, що неодноразово отримували погрози на свою адресу від голови Романівської райдержадміністрації Олексія Капінуса. Вони обурені образливою поведінко та хамством зі сторони очільника району, тому вимагають втрутитись у цю ситуацію.

«Обирати навчальний заклад - це право і обов'язок батьків. Використання районною владою служб у справах дітей для залякування і шантажу батьків є грубим порушенням законодавства. Це є перевищенням повноважень районної  влади.

Ми детально перевіримо звернення кожної родини щодо погроз представників місцевої влади на адресу батьків. На наш погляд, голова Романівської райдержадміністрації перевищив свої повноваження і грубо порушив права дітей, тому ми будемо вимагати  від Президента України звільнення його з посади», - наголосив Юрій Павленко.

Опозиційний блок вимагає від виконавчої влади припинити маніпуляції правами дитини під час оптимізації сільських шкіл, забезпечити дотримання прав учасників освітнього процесу та членів територіальної громади.

«У вересні відзначатимемо 25-ту річницю дії в Україні Конвенції ООН про права дитини, а ще й досі влада маніпулює правами дітей, а не забезпечує та дотримується їх. На жаль, так робить не тільки влада Романівського району, а й Кабінет Міністрів України», - стверджує Юрій Павленко.

Питання дотримання прав дитини та її батьків в ході оптимізації шкіл будуть розглянуті під час ініційованих народним депутатом України Юрієм Павленком парламентських слухань на тему «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист», які відбудуться 12 жовтня 2016 року.

Прес-служба партії «Опозиційний блок» 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі