Політика

Чотири з шести житомирських нардепів-мажоритарників проголосували за невизнання нової Держдуми Росії

20 September 2016, 15:10

Верховна Рада 20 вересня затвердила постанову з приводу невизнання Україною легітимності виборів до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання, їх результатів та правових наслідків, та відповідно, складу, повноважень, актів та рішень Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання.

Проект постанови був зареєстрований в Раді 19 вересня.

«Слід зазначити, що відповідно до ст. 95 Конституції Російської Федерації до складу Державної Думи входять 450 депутатів. Відповідно до ст. 3 Федерального Закону «Про вибори депутатів Державної Думи Федеральних Зборів» 225 депутатів Державної Думи обираються по одномандатних виборчих округах (один округ - один депутат), 4 з них утворено в Криму і Севастополі; 225 депутатів Державної Думи обираються по федеральному виборчому округу пропорційно числу голосів виборців, поданих за федеральні списки кандидатів у депутати Державної Думи. Число голосів виборців, поданих за федеральний список кандидатів, визначається як сума голосів виборців, поданих за відповідний федеральний список кандидатів в кожному суб'єкті Російської Федерації і за межами території Російської Федерації. Відповідно, проведення виборів до Державної Думи на окупованій українській території означає, що 229 депутатів, тобто більшість від конституційного складу Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації, є обраними у нелегітимний спосіб, відповідно, результати виборів є юридично нікчемними, а всі акти і рішення Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання є нелегітимними.

Російською Федерацією системно здійснюється порушення вимог міжнародного права, про що свідчить також проведення виборів на окупованих територіях Абхазії та Південної Осетії. Враховуючи вищевикладене, вважаємо, що наявність у Державній Думі Федеральних Зборів Російської Федерації сьомого скликання депутатів, обраних внаслідок проведення незаконних виборів на окупованих Російською Федерацією території, призводить до нелегітимності виборів від 18 вересня 2016 року в Державну Думу в цілому, та відповідно, нелегітимність всієї нижньої палати російського парламенту, її актів та рішень», - зазначається у пояснювальній записці до проекту постанови.

За проект постанови №5135 «за основу та в цілому» проголосували 264 народні депутати з 325 присутніх. Результати голосування оприлюднені на сайті Верховної Ради.

З шести нардепів-мажоритарників від Житомирської області «за» голосували чотири: Володимир Арешонков, Олександр Ревега, Борислав Розенблат (всі – фракція Блоку Петра Порошенка) та Віктор Развадовський (група «Воля народу»). Павло Дзюблик (фракція «Народний фронт») та Володимир Литвин (група «Воля народу») під час голосування були відсутні.

Ймовірно, відсутність Дзюблика на пленарному засіданні пов’язана з візитом у Житомирську область міністра освіти і науки Лілії Гриневич. Зокрема, вона планує відвідати школи в Коростишівському та Черняхівському районах, які входять до мажоритарного округу Павла Дзюблика.

Нардеп Павло Дзюблик на засіданні колегії Житомирської ОДА 20 вересня 2016 року

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі