Місто

На новий житомирський Центр захисту тварин спонсори дали близько мільйона гривень

20 September 2016, 17:49

Спеціальне хірургічне обладнання, після- та доопераційні вольєри та навіть апарат УЗД – у Житомирі офіційно відкрили Центр захисту тварин. Фактично, за півроку у промисловій зоні на вулиці Параджанова звели європейського рівня центр по роботі з вуличними тваринами. Тут облаштовано ветеринарну клініку з усім необхідним обладнанням для проведення операцій, а згодом планують проводити кінологічні навчання та каністерапію. Керівник Центру Олександра Мельник каже, головна мета, яку перед собою ставить колектив – це комплексне вирішення проблеми безпритульних тварин в Житомирі.

«Ми зробили таку програму, щодо вирішення цього питання. Перше - це регулярна стерилізація, друге - виховання молоді та нашого населення щодо гуманного поводження з тваринами і також вдосконалення нашої місцевої законодавчої бази, щодо правильного утримання домашніх тварин. Це є комплексне вирішення проблеми. В центрі ми вже зараз працюємо щодо стерилізації. Ми підписали меморандум про співпрацю з «4 Paws», вони нам дуже в цьому допомагають. Також найближчим часом ми плануємо з їх допомогою проводити в ігровій формі дуже цікаві уроки в школах, де дітки зможуть зрозуміти усю відповідальність, якщо вони хочуть собі завести тваринку», - розповідає керівник Центру захисту тварин Олександра Мельник.

До створення Центру долучились міська влада, а також спонсори та меценати, яким небайдужа доля безпритульних тварин.

«Досить багато грошей було витрачено і спонсорів у тому числі. Напевно, тільки близько мільйона гривень спонсори витратили на облаштування цього притулку, цього центру. Бюджетних грошей витрачено 1 мільйон 200 тисяч гривень на реконструкцію. Ну, треба розуміти, що тут не було нічого. Не було ні електроенергії, ми тягнули лінію, не було освітлення, не було води, не було опалення. Тобто цей центр знаходився без будь-яких комунікацій. 1 200 000 гривень - це не маленька сума, але з іншого боку це та сума, яка в найближчі роки допоможе вирішити проблему з безпритульними тваринами в місті Житомирі», - переконаний Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Скористатись послугами Центру захисту тварин може кожен житомирянин. Для цього усього лише необхідно звернутись на гарячу лінію міської ради.

«Працює міська програма. У нас на автомобілі написаний номер телефону «15-80». Всі жителі Житомира можуть дати заявку в службу «15-80». Директор центру формує ці заявки, визначає по районам куди виїжджати, виїжджає машина в район, відловлюють собак, привозять їх сюди, стерилізують і відвозять назад в місця проживання. Тут залишаються тільки собаки з інвалідністю, за якими потрібен додатковий догляд і яких не можна випустити назад», - розповідає куратор проекту «Центр захисту тварин» Олег Корх.

Наразі Центр захисту тварин має статус комунального підприємства і буде частково фінансуватись з міського бюджету, але вже за кілька років керівництво центру планує вийти на самоокупність.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі