Політика

Олена Галагуза: На сході та півдні України сталася насамперед гуманітарна катастрофа

21 September 2016, 09:00

Депутат Житомирської обласної ради, голова постійної комісії з гуманітарних питань Олена Галагуза зустрілася із Міністром освіти та науки України Лілії Гриневич під час її робочого візиту до Житомирщини. Олена Галагуза зауважила, що насамперед на сході та півдні України сталася гуманітарна катастрофа, оскільки там десятиліттями надавали спотворену інформацію не лише у ЗМІ, а й в навчальних закладах щодо історії України.

«Разом з Інститутом національної пам’яті України ми внесли зміни до навчальних програм з історії. З цього навчального року вже діють ці зміни, які підштовхнув у тому числі Майдан. Є доповнення про кримських татар, історію Криму загалом в Україні. Важливо зрозуміти, що інформація, яка працює на формування української ідентичності, має бути взагалі закладена у зміст освіти. Це не має робитися лише на виховних годинах, як у нас це звикли. Ми зобов’язані внести такі зміни в освіту», - наголосила Лілія Гриневич.

Олена Галагуза навела приклад героїв Поліського краю, які зробили внесок у здобуття Україною незалежності: Гетьман Виговський, Олег Ольжич, Тарас Бульба-Боровець. Саме за ініціативи депутата у ЗОШ №10 м. Житомира був проведений ремонт в аудиторії історії, де буде розміщена авторська виставка побратима Олени Олега Бурячка «Українські патріоти».

«Але й не секрет, що досі у наших школах, на мирній території, працюють педагоги-сепаратисти, а директори можуть «покривати» їх. Як бути у такому випадку?», - поцікавилася депутат.

«За трудовим кодексом, вчителя можуть звільнити лише за аморальну поведінку. Визначає таку поведінку трудовий колектив», - відповіла Міністр.

«А батьки не можуть впливати?»

«Це прерогатива трудового колектива і потрібні докази. Якщо ця людина закликає до порушення територіальної цілісності України, каже, що Крим – це російська територія, хіба може бути така поведінка моральною?»

Порушили і важливу тему підтримки учасників АТО. Одним із найбільш активних у цьому сенсі університетів є Житомирський державний технологічний університет. У 2016 році прийнято на навчання у ЖДТУ за різними освітньо-кваліфікаційними рівнями (бакалавр, спеціаліст, магістр) та спеціальностями за рахунок коштів державного бюджету біля 100 учасників бойових дій. Питання вступу захисників регулюється, за словами Лілії Гриневич, згідно із чинним законодавством, яке підтримує наміри стати студентами.

«Наша фракція «Об’єднання «Самопоміч» в обласній раді звертається до всіх університетів залучати до студентських лав більше учасників АТО. Це сприятиме не лише підтримці хлопців, а й кращому розумінню ситуації на фронті серед інших студентів», - прокоментувала депутат обласної ради Олена Галагуза. 

Прес-служба «Об’єднання «Самопоміч» у Житомирській області

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі