Політика

ГО «Екологічна варта Житомирщини» продовжує допомагати у вирішенні екологічних проблем області

4 October 2016, 11:08

Жителі декількох населених пунктів Радомишльського району бояться залишитися без води, через діяльність місцевого підприємця, який вирощує брусницю та газонну траву. За словами селян, вже сьогодні їх криниці порожні, то ж як бути далі - не відомо.

Тетяна Михальченко, жителька с. Білка, Радомишльського району: «У нас в ставку упав рівень води. Тобто, її взагалі немає. Криниці – порожні. Ми страшно як страждаємо. Куди нам ходити за водою? Ця ситуація погіршилась цьогоріч, особливо зараз, на осінь таке відбувається. Ми вже й скарги і заяви писали – все безрезультатно. І ось сьогодні ми приїхали сюди. І хоч тут нас мало, але у кожному селі бунт збирається, адже всі добре знають, як важко жити в селі без води».

До боротьби з фермером, який на думку громадян щонайменше змінив напрямок русла річки, приєднався й представник іншої місцевої сільськогосподарської фірми, яка займається  вирощенням товарної риби. Зважаючи на специфіку даного підприємства, не викликає подиву й їх занепокоєння ситуацією, яка складається з кількістю води у річці Білка.

Юрій Гуць, в.о. директора ТОВ «СГФ Інтреррибгосп»: «Як ви бачите, вони самовільно почали проводити меліоративні роботи, для того, щоб забезпечити себе у повному обсязі водним матеріалом. Його фермерське господарство почало забирати воду із річки Білка. По-перше, там були порушення навіть у тому, що у вершині, де він забирає воду, стоїть водозабірна труба трьохсотого діаметру без будь-якого рибзахисту та інших захисних деталей. У нас нижче по гирлі річки знаходиться хазяйство, яке має 800 га водного плеса. І ось уже 2 роки ми боремося з цією людиною, не можемо дійти ніяких домовленостей. Одним словом - усі екологічні норми та вимоги тут порушені».

Тож аби допомогти розібратися із проблемою, яка турбує жителів району, до села Гута-Забілоцька, виїхали представники ГО «Екологічна варта Житомирщини», народний депутат  України Павло Дзюблик та Державна екологічна інспекція у Житомирській області. Оглянувши місцевість та поспілкувавшись із ініціативною групою громадян, було вирішено найближчим часом зробити позапланову перевірку підприємства для встановлення можливої наявності і ступеня вини суб’єкта господарювання.

Артур Черниш, в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області: «Отримали колективну скаргу громадян з приводу того, що суб’єкт господарювання здійснює свою діяльність, на думку населення, не дотримуючись, зокрема, норми природоохоронного законодавства. Тому, ми виїхали на місце, вислухали людей, склали акт огляду, отримали письмове колективне звернення. Тепер, у свою чергу, будемо працювати у тому плані, щоб зробити позапланову перевірку у межах законодавства, для встановлення наявності і ступеня вини суб’єкта господарювання. На перший погляд видно, що суб’єкт змінив русло річки і від того, зі слів громадян, страдають навколишні села, адже пропадає вода. Тому дане питання ми будемо досліджувати в межах закону і межах позапланового заходу, тобто перевірки».

У свою чергу депутат Верховної Ради Павло Дзюблик, який є також членом ГО «Екологічна варта Житомирщини», підтверджує, що побачене – жахає, і дана місцевість має схожість із Місячним ландшафтом. Тому, за словами народного обранця, аби із проблемою розібралися професійно, він направить низку депутатських звернень до відповідних органів та буде тримати ситуацію на особистому контролі.

Павло Дзюблик, народний депутат України: «До приймальні ГО «Екологічна варта Житомирщини» звернулися стурбовані мешканці Радомишльського району, зі скаргою щодо правомірності дій фермера, який змінює напрямок русла річки. Тому, з робочим візитом, ми виїхали на місце спільно із представниками ГО та екологічної інспекції та безпосередньо поспілкувалися з місцевими жителями. Оглянувши місцевість, відверто скажу – це жахіття. Сьогодні ж ми склали акт огляду, наступного тижня я зареєструю відповідний запит. Сподіваюсь, що компетентні органи дадуть належну оцінку діям даного фермера».

Також Павло Дзюблик закликає усіх жителів області, які стали свідками екологічних порушень або мають факти таких злочинів, звертатися до ГО «Екологічна варта Житомирщини» . Телефон: (0412) 42-25-42; 073-410-05-60. Адреса: м. Житомир, вул. Михайлівська, 17

Павло Дзюблик, народний депутат України: «Я закликаю усіх жителів Житомирщини, які стали свідками неправомірних дій щодо екологічного законодавства, звертатися до нашої ГО «Екологічна варта Житомирщини». На всі виклики ми реагуємо і приймаємо відповідні дії».

Прес-служба народного депутата України Павла Дзюблика

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі