Політика

Черняхівське лісництво нанесло державі збитків на суму близько 30 тис. грн

5 October 2016, 10:37

Стурбовані мешканці Черняхівсього району близько місяця тому звернулися до приймальні ГО «Екологічна варта Житомирщини», та, зокрема, до народного депутата України Павла Дзюблика. Питання ж стосувалося законності вирубки лісу, яка відбувається на території села Корчівка.

Ольга Янович, жителька с. Корчівка, Черняхівського району: «Десь протягом 20 днів, через наше село, щодня, везеться ліс величезними машинами. Ми не можемо сказати, який там об’єм, але приблизно – до 40 куб метрів. Ці машини курсують туди-сюди, розбили нам дорогу. Коли ж ми звернулися, аби дізнатися, що це відбувається, то нам пояснили, що це санітарна рубка лісу і ведеться вона з двох місць: з цієї ділянки, де ми зараз стоїмо, і ще одна знаходиться далі. І ось дві бригади, паралельно, і в день, і в ночі, пиляють наш ліс».

За словами місцевих жителів, їх запити до районної влади результатів не давали, або ж надсилалась відповідь, що рубка проводиться згідно норм та дозволів. Та підозрюючи не ладне, селяни вирішили звернутись до народного обранця, з проханням провести незалежну перевірку. 

Валентина Ященко, жителька с. Корчівка, Черняхівського району: «Ми одразу звернулись в районну адміністрацію, і нам пояснили, що все робиться з дозволу. Тож ми вирішили зібрати підписи мешканців і відправити листа Павлу Володимировичу Дзюблику. І ось завдячуючи йому, це питання нарешті зрушилося з місця. До цього ж, на нас взагалі ніхто не реагував».

Реагуючи на скарги жителів, за ініціативи Павла Дзюблика, у Черняхівському лісництві Червоноармійського лісгоспу АПК, була проведена консолідована перевірка Державною екологічною інспекцією із залученням спеціалістів територіального апарату інспекції області та ГО «Екологічна варта Житомирщини». Спеціалістами був проведений ретельний огляд території, де відбувалася рубка та складений акт позапланової перевірки. Як результат – виявлено низку порушень, на загальну суму збитків, нанесених державі, близько 30 тис. грн.

Артур Черниш, в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Житомирській області: «Це була консолідована перевірка Державної екологічної інспекції, до якої, зокрема, були залучені спеціалісти територіального апарату Державної екологічної інспекції у Житомирській області. Був складений відповідний акт, нараховані збитки. На скільки мені відомо, збитки сягають 30 тис. грн. У свою чергу лісгосп написав свої заперечення. Тому наразі, ми ведемо листування, аби подавати дані документи до суду і нараховувати відповідні претензії».

Як зазначає депутат Верховної Ради Павло Дзюблик, подібні випадки порушень екологічного законодавства, на жаль, не рідкість на території Житомирщини. Тому він сподівається, що дана ситуація буде мати логічне завершення та відповідальні особи понесуть покарання.

Павло Дзюблик, народний депутат України: Це маленька крапля того, що відбувається на території Житомирщини, а саме - вирубка лісів. Зрозуміло, що є низка причин (шкідники, певні хвороби і т.д.) по яким ліс може піддаватися рубці. Але якщо для прикладу взяти оці дві невеличкі ділянки, які були обстежені, то навіть по них є збитки завдані державі. Тож не важко уявити, в яких масштабах відбуваються такі дії загалом по Житомирській області. Сподіваюся, що екологічна інспекція не зупиниться і доведе дану справу до логічного завершення».

Також Павло Дзюблик закликає усіх жителів області, які стали свідками екологічних порушень або мають факти таких злочинів, звертатися до ГО «Екологічна варта Житомирщини». Телефон: (0412) 42-25-42; 073-410-05-60. Адреса: м. Житомир, вул. Михайлівська, 17.

Павло Дзюблик, народний депутат України: «Звертаюся до усіх жителів Житомирської області: якщо ви маєте факти порушень екологічного законодавства, звертайтеся до нашої громадської приймальні ГО «Екологічна варта Житомирщини». На всі виклики ми реагуємо і приймаємо відповідні заходи».

Прес-служба народного депутата України Павла Дзюблика

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі