Місто

Житомирянам пропонують за 99 грн зробити швидкий біохімічний аналіз крові у кваліфікованому медичному центрі

6 October 2016, 11:23

 Біохімічний аналіз крові - метод лабораторної діагностики, який дозволяє оцінити роботу внутрішніх органів (печінка, нирки, підшлункова залоза, жовчний міхур, серцево-судинна система та ін.), отримати інформацію про метаболізм (обмін ліпідів, білків, вуглеводів).

Які існують показання до призначення біохімічного аналізу крові?

Біохімічний аналіз крові важливий для діагностики практично всіх захворювань, а також з метою профілактики для оцінки стану внутрішніх органів. Раннє  виявлення відхилень в показниках даного аналізу є сигналом для вчасного звернення до лікаря з метою попередження важких ускладнень.

Які показники включені в біохімічний аналіз крові

Глюкоза - показник вуглеводного обміну. Рівень глюкози свідчить про активність підшлункової залози, наднирників, печінки, гіпофіза. Низький вміст у крові глюкози буває при нерегулярному або поганому харчуванні, гормональних захворюваннях. Підвищений - змушує запідозрити цукровий діабет.

Білок загальний — показник білкового обміну. Білок в крові знижується при погіршенні роботи нирок, печінки, недоїданні. Багато білка в крові спостерігається при опіках, запальних процесах, гострих інфекційних захворюваннях.

Білірубін фракційно (білірубін загальний, прямий і непрямий). Основні причини підвищення кількості загального білірубіну в крові: ураження клітин печінки (гепатити, цироз), посилений розпад еритроцитів (гемолітичні анемії), порушення відтоку жовчі (наприклад, жовчнокам'яна хвороба).

Аланінамінотрансфераза або АлАТ (АЛТ) –  це внутрішньоклітинний фермент печінки, нирок та ін. органів. Даний показник є маркером цитоліза (руйнування клітин) в основному печінкових при гепатитах, цирозах, захворюваннях жовчовивідних шляхів та ін. ураженнях печінки.

 Аспартатамінотрансфераза (АСТ) -  це внутрішньоклітинний фермент серцевого м'язу, печінки, нирок, підшлункової залози та ін. органів. Є маркером порушення функції серцевого м'язу та печінки. Підвищення спостерігається при інфаркті міокарда та ін. ураженнях серцевого м'язу, при захворюваннях печінки.

 Креатинін - це продукт білкового обміну. Він виробляється при м’язових скороченнях і виводиться разом з сечею. Якщо його вміст в крові підвищується, то це говорить про те, що, можливо, сталося порушення функції нирок або виникли проблеми з м’язовою системою.
Саме при нирковій недостатності характерно підвищений вміст креатиніну. Навіть на ранніх стадіях виявляються незначні відхилення.

 Сечовина - один з кінцевих метаболітів білкового обміну. Є маркером порушення азотистого обміну. Порушення функції печінки та нирок (печінкова та ниркова недостатність) часто супроводжуються підвищенням сечовини, що обумовлено порушенням природного очищення крові від токсичних продуктів метаболізму.

 Холестерин відіграє важливу роль в життєдіяльності організму (входить до складу мембран, задіяний в синтезі гормонів). Нормальний рівень холестерину в крові підтримується завдяки його постійному надходженню з їжею (20 %) і синтезу в організмі (80 %), утилізується холестерин у печінці і виводиться з жовчю. При порушенні його обміну розвивається гіперхолестеринемія - підвищення його рівня в крові. Нерідко такі порушення призводять до атеросклерозу судин, звуження їх просвіту і розвитку серцево-судинних захворювань (стенокардія, інфаркт міокарду, інсульт).

 Які спеціальні правила підготовки до здачі крові?

Для даного лабораторного дослідження основним правилом є здача крові натщесерце (звечора легка вечеря, зранку ніякої їжі). Для отримання достовірних результатів від останнього прийому їжі повинно пройти не менше 8-12 годин. Напередодні утримуватись від прийому спиртних напоїв. Зранку можна випити склянку негазованої несолодкої води. Заборонено жувати гумку зранку.

В який період проходить акція та за якою адресою можна здати  кров?

Акція діє з 01.10.2016 по 31.10.2016, кров можна здати з 8 год. ранку до 14 год. дня за адресами у Житомирі:

вул. Шевченка, 14
вул. Вокзальна, 12
вул. Романа Шухевича, 2а
вул. Лесі Українки,16.

Тел.: 0412-46-33-03.
Сайт: asklepiy.com

 Наскільки безпечна процедура здавання крові?

Процедура взяття крові здійснюється висококваліфікованими медичними працівниками. Забір крові відповідає всім вимогам безпеки і виконується за допомогою індивідуальних вакуумних систем та стерильних одноразових голок провідних Європейських виробників. Таким чином повністю виключена можливість інфікування пацієнта та гарантована безпека кожному.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі