Суспільство

Новітнє обладнання для фіксації порушень ПДР возять по дорогах Житомирської області та фотографують порушників

12 October 2016, 17:04

У Житомирській області продовжують випробовувати новітнє обладнання для фіксації порушень правил дорожнього руху. Спеціальні пристрої німецького виробництва фіксують найтиповіші порушення ПДР, але головним завданням проекту є не покарання порушників, а саме збір статистичних даних. Організатори проекту розповідають: подібні пристрої вже встановлені в Києві та Одесі, але вони є стаціонарними. Житомир – це перше місто в якому випробовують саме портативне обладнання.

«Ми привезли найсучасніше обладнання з лазерною технологією німецького виробництв. Що воно робить? Воно вимірює швидкість рухомих транспортних засобів і, відповідно, фіксує порушення правил дорожнього руху, що стосується швидкісного режиму. Але, завдяки тому, що наша компанія займається розробкою програмного забезпечення, то ми його адаптували до українських реалій і зробили додаткові бонусні функції. А саме: крім швидкісного режиму воно також фіксує на кожній смузі кількість транспорту, їх деталізацію, тобто легкові, вантажні, мотоцикли і так далі. І власне швидкість залишається як клас для вимірювання. Тобто ми крім порушень ще і збираємо статистику за допомогою модуля характеристики транспортних потоків. Вбудований модуль детектора транспорту визначає завантаженість дороги. Ця статистика дуже важлива, не тільки для залучення до відповідальності людей, щоб вони платили штрафи за перевищення. А для того, щоб ці показники використовувати за допомогою методології, дати рекомендації як потрібно побудувати ділянки, змінити або поміняти за містом і в місті, щоб кількість ДТП і смертності на дорогах зменшилася», - розповідає організатор проекту Олександр Курінний.

Інженери-оператори пояснюють, на монітор комп’ютера, який під’єднаний до пристрою виводиться абсолютно уся інформація про автомобілі, які рухаються по дорозі.

«Ми бачимо порушника, ми бачимо так звану трапецію, в яку потрапляє номер. Якщо в цю трапецію потрапляє будь-який інший автомобіль, то фіксація цієї події визнається непридатною. Якщо в кадрі є інші автомобілі, але не на цій трапеції, то все окей, і це йде на штраф вже. Тут ми бачимо обмеження швидкості 110 км/год, але спалах йде при 132 км/ч. Даний автомобіль проїхав зі швидкістю якраз 132 км/ч. Він як раз проїхав на ліміті. Саме з цього його і сфотографувало. Бачимо також кількість порушень. Тобто ми тут стоїмо досить короткий час, а вже шість порушень є. В подальшому після обробки ми бачимо в дуже хорошій якості номера, номера розпізнаються, автоматично, в програмі, ми бачимо обличчя водія, на пасажира накладається чорний квадратик, щоб приватність була дотримана. Тому що потім ця фотографія приходить за адресою порушника, і щоб не було будь-яких зайвих питань», - каже інженер Олег Харзон.

У поліції переконані, такі камери просто життєво необхідно встановити на аварійно-небезпечних ділянках доріг у місті та навколо нього.

«Однією з причин того, що трапляються ДТП з травмованими та потерпілими, є саме перевищення швидкості. Тобто, потрібно всіляко намагатись контролювати швидкісний режим, як по місту так і за межами населеного пункту. Саме тому встановлення камер контролю швидкісного режиму є важливою справою, оскільки водії будуть розуміти, що встановлені камери і вони автоматично будуть знижувати швидкість, адже за результатами, на порушників будуть накладатись адміністративні санкції», - каже прес-офіцер патрульної поліції Житомира Діна Корчевна.

Проте, поки ні про які штрафи мова не йде. За результатами аналізу зібраних даних проводитиметься широка інформаційно-роз’яснювальна кампанія: розміщення білбордів та сітілайтів, які будуть покликані психологічно вплинути на свідомість водіїв.

Як повідомляв Житомир.info, Житомир перше місто, де випробували нове обладнання, яке фіксує швидкість автомобілів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі