Політика

Житомирська область не має бути полігоном для відходів зі Львова, - Павло Дзюблик

13 October 2016, 12:24

Львівське сміття, яке «подорожує» Україною вже декілька місяців, в черговий раз не оминуло Житомирщину. Цього разу полігоном для відходів з міста Лева стала Народицька селищна ОТГ. Ще більшого обурення викликає й той факт, що сміття було несанкціоновано вивезено на територію заповідника «Древлянський», а саме – у зону безумовного (обов’язкового) відселення.

Анатолій Леончук, голова Народицької селищної ОТГ: «Ця територія, відповідно до Указу Президента, належить до ДП заповідник «Древлянський», який охоплює 30 тис га території Народицької ОТГ. Це сталося, як ви бачите, на в’їзді до населеного пункту Розсохівськ, буквально 20 м від проїжджої дороги. Звісно, ніхто такого «подарунку» не чекав і звичайно для нас це проблема, тим паче, що сьогодні територія громади – це зона радіоактивного забруднення від наслідків на ЧАЕС. 30 років, 9 тис населення, яке залишилося з 30 тис, які проживали до аварії. Ці 9 тис людей тут проживають, народжують дітей, і т.д. Тому звичайно, користуючись нагодою, хотів би сказати про те, що у нас вистачає своїх проблем і нам є чим займатися і ми ще сьогодні, відчуваємо наслідки від аварії на ЧАЕС. Дуже хотілося б, щоб такого екологічного лиха, яке намагається хтось створити на нашій території, не було».

Те, що сміття привезене саме зі Львова, за словами Анатолія Леончука, підтверджує низка знайдених доказів.

Анатолій Леончук, голова Народицької селищної ОТГ: «Ми зробили аналіз сміття, яке тут лежить і було знайдено чеки, календарики і багато чого іншого, що свідчило про те, що дійсно, весь цей бруд, всі ці нечистоти, які сюди привезли – це з території Львова, на жаль». 

Тож аби оперативно розібратися із ситуацією та дати належну оцінку, на місце виїхали представники екологічної інспекції та національної поліції. Так, після огляду території та проведення відповідних замірів, екологи нарахували 30 тон сміття та склали акт обстеження засміченої земельної території, на основі якого буде складений розрахунок завданих збитків.

Володимир Лисюк, державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Житомирської області: «Склали акт про засмічення земельної ділянки, провели виміри і встановили, що: площа засміченої земельної ділянки становить 184,25 м2, а об’єм – 294,8 м3. В послідуючому буде запит до правоохоронних органів (скоріш за все до Народицької поліції) для встановлення осіб, які здійснили дане порушення. Також буде проведений розрахунок збитків, завданих державі даним засміченням, і якщо поліцією будуть все ж встановлені винної особи, то їм буде виставлена претензія за вищезазначені протиправні дії».

Участь у перевірці взяв й депутат Верховної Ради фракції «Народний фронт» Павло Дзюблик. За його словами, дане питання він буде тримати на особистому контролі. Також, зважаючи на критичність ситуації та аби не допустити її повторення, за ініціативи народного обранця, на території Народицького району патрулюють члени ГО «Екологічна варта Житомирщини».

Павло Дзюблик, народний депутат України: «До мене звернувся Народицький селищний голова Анатолій Олександрович з тим, що на територію заповідника «Древлянського» невідомі особи привезли сміття. Тому, спільно з екологічною інспекцією та представника Національної поліції, ми прибули на місце. Вже сьогодні, екологи зроблять акт обстеження, на основі якого будуть вираховуватись нанесені збитки.  У свою чергу поліцією, має бути порушена кримінальна справа. Зі свого боку, у будь-якому випадку, буду звертатися до відповідних структур для подальшого реагування. Окрім того, з вчорашнього дня, представники нашої ГО «Екологічна варта Житомирщини» здійснюють цілодобове патрулювання  на території Народицького району. Тож будемо сподіватися, що сюди більш ніхто не приїде».

«Дану тему я буду також піднімати й на засіданні Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. Але вже сьогодні хочу наголосити на тому, що Житомирщина не має бути полігоном для львівського сміття», - додав парламентар.

Павло Дзюблик, народний депутат України: «Я, як представник Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, буду піднімати дану тему на нашому черговому засіданні, адже мене турбує стан речей, який відбувається в Житомирській області. Я говорю про Ружинський, Попільнянський та Народицький райони, які зіткнулися з проблемою несанкціонованих скидів сміття. Я наголошую на тому, що Житомирщина не має бути полігоном для відходів з міста Львова. Пан Садовий має вирішувати свої питання на своїй території, а не перекидати їх на плечі інших.

Прес-служба «Народного фронту»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі