Місто

На фасаді житомирської школи встановили меморіальну дошку бійцеві 30-ї бригади Юрію Амельчакову

20 October 2016, 15:34

У Житомирі відкрили меморіальну дошку бійцеві 30-ї бригади Юрію Амельчакову, який загинув 31 липня 2014 року на Донеччині. Важкі поранення боєць отримав поблизу Степанівки, коли у складі групи рухався на бойове завдання і потрапив під обстріл. Троє його побратимів потрапили у полон, двоє досі вважаються зниклими безвісти. Після бою поранений Юрій ще добу телефонував у частину, чекав на допомогу і помер від отриманих ран.

«У районі Степанівки село Маринівка. Ми потрапили в засідку, нас обстріляли, перша машина згоріла, нас забрали в полон тих, що залишились живі: я, Загладько і Коля Ковбасюк, а хлопці загинули. Юра загинув. Ще добу він був живий, допомога не прийшла, просив він, дзвонив. І вийшло, що загинув він», – розповідає бойовий побратим Юрія Олександр Луценко, який того дня потрапив у полон.

Тіло Юрія Амельчакова повернули українській стороні тільки через 5 місяців. Після 8 місяців ідентифікації, бійця поховали на військовому кладовищі у Житомирі. У січні 2016 року Юрій Амельчаков нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Меморіальну дошку встановили на фасаді школи №21, в якій вчився Герой, де нині навчається його 14-річна донька, і до якої ходитиме молодший син. Вшанувати пам’ять Юрія Амельчакова прийшли його рідні, побратими, однокласники, представники влади та духовенство.

«Ця дошка важлива не тільки для мене, але й для моєї дочки, бо вона навчається в цій школі, і для дітей важливо, бо вони повинні пам'ятати і знати про своїх героїв. Про всіх, не тільки про мого чоловіка», – розповіла дружина Героя Ксенія Амельчакова.

Під час урочистостей завідувач сектору державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО у Житомирській області Валерій Логінов звернувся до представників влади та освітян з ініціативою присвоїти школі №21 ім’я Юрія Амельчакова.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі