Культура

Автор окупаційного роману став лауреатом Літературної премії Валерія Шевчука у Житомирі

28 October 2016, 13:33

Лауреатом Літературної премії Валерія Шевчука за кращу книгу прози за 2015 рік став український письменник, автор десятитомника про Житомир Григорій Гусейнов з окупаційним романом «Одіссея Шкіпера та Чугайстра». Нагородження відбулося 27 жовтня в актовій залі Житомирського державного університету імені Івана Франка.

Про це повідомляють на сайті університету.

«Я був обома руками за те, щоб Премію отримав саме цей твір. Я гордий за таких продовжувачів української літератури, яка має бути чистою, а не спаплюженою словами нецензурної лексики», – сказав Шевчук, вручивши Гусейнову диплом і відзнаку статуетку із зображенням «Голови Чацького».

«Одіссея Шкіпера та Чугайстра: Окупаційний роман» – драматична, з елементами фантастики, історія двох юнаків та собаки, на ім’я Чугайстер, що розгортається у степовому українському місті в часи німецької окупації. Роман засвідчує відому істину, що жити ізольовано від світу, охопленого безжалісною, нещадною війною, не вдається нікому.

Разом з тим, під час урочистостей «за працю і талант, за те, що мужньо і голосно відстоює українську літературу» заступник Житомирського міського голови Матвій Хренов вручив Валерію Шевчуку відзнаку Президента – ювілейну медаль «25 років незалежності України».

«Я пишаюсь тим, що сьогодні мені випала велика честь — вручати відзнаку Президента України такій видатній людині, як Валерій Шевчук. Український письменник-шестидесятник, житомирянин, легенда вітчизняної літератури. Коли ми розробляли стратегію та візію розвитку міста, ми зрозуміли, що потрібно вивчити історичний фундамент. Саме спілкуючись з такими людьми, як пан Валерій, ми відчули ДНК старого Житомира», – наголосив Хренов.

Довідка. Щорічна літературна премія Валерія Шевчука була започаткована в навчально-науковому інституті філології та журналістики ЖДУ ім. І. Франка п’ять років тому. Це перша премія в нашій країні на честь усесвітньо відомого класика української літератури, який продовжує активну творчу й наукову діяльність.

Як повідомляв Житомир.info, Літературну премію Валерія Шевчука презентували 24 листопада 2011 року. Церемонія нагородження вперше відбулася в 2012 році. Тоді її лауреатом став письменник Юрій Щербак за роман «Час смертохристів. Міражі 2077 року». У 2013 році кращою прозовою книгою стала збірка повістей «Тіні в маєтку Тарновських» Володимира Даниленка, якого на врученні особисто привітав Геннадій Зубко. У наступні роки відзнаку отримали також письменники Ярослав Мельник і Галина Пагутяк.

Валерій Шевчук виступає під час церемонії нагородження у ЖДУ ім. І. Франка, 27 жовтня 2016 року

Григорій Гусейнов – лауреат Літературної премії Валерія Шевчука за кращу прозову книгу, видану у 2015 році.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі