Економіка

Одяг Puma та іграшки Disney: житомирські митники пояснили, чому 93 рази призупиняли оформлення товарів

1 November 2016, 14:27

З початку 2016 року Житомирська митниця 93 рази призупиняла митне оформлення товарів у зв’язку з виявленням ознак порушення прав інтелектуальної власності.

Про це 1 листопада повідомив сайт головного управління Державної фіскальної служби у Житомирській області.

«З початку 2016 року Житомирською митницею ДФС було здійснено 93 призупинення митного оформлення товарів на підставі даних митного реєстру, у зв’язку з виявленням ознак порушення прав інтелектуальної власності, згідно вимог статті 399 Митного кодексу України. В усіх випадках митне оформлення було поновлено та завершено, врахувавши письмові заяви правовласників про надання згоди на поновлення митного оформлення, за відсутності вагомих причин вважати такі товари контрафактними (частина 11 статті 399 МКУ)», - інформує митниця.

Категорії товарів, щодо яких призупинялось митне оформлення:

в режимі імпорту – сільгосптехніка та запасні частини до неї (John Deere), водяні насоси для паливних систем автомобільного транспорту (промисловий зразок), одяг Puma, компресори (Kaiser), електрообладнання (Schneider Electric), побутова техніка (Beko, Miele, AEG, „Електролюкс”, Liebherr), іграшки дитячі (Disney), підшипники FAG, паливні насоси FINWHALE, прокладки з метолоазбесту та з багатошарового листового металу для автомобілів („БЦМ”).

в режимі експорту - піддони дерев’яні EPAL.

За аналогічний період минулого року було 49 призупинень митного оформлення, - інформують митники.

«З метою сприяння захисту прав інтелектуальної власності ведеться митний реєстр об'єктів права інтелектуальної власності. На підставі даних реєстру митні органи вживають заходів щодо запобігання переміщенню через митний кордон України контрафактних товарів. Поняття «контрафактний товар» визначено частиною 17 статті 4 Митного кодексу України: «це товари, що містять об'єкти права інтелектуальної власності, ввезення яких на митну територію України або вивезення з цієї території є порушенням прав інтелектуальної власності, що охороняється відповідно до закону». У разі, якщо на підставі даних митного реєстру об'єктів права інтелектуальної власності виявлено ознаки порушення прав інтелектуальної власності щодо товарів, пред'явлених до митного контролю та митного оформлення, їх митне оформлення призупиняється, а товари підлягають розміщенню на складі цього органу», - зазначається у повідомленні. Митники наголошують: за наявності достатніх підстав митний орган може за власною ініціативою призупинити митне оформлення товарів, щодо яких правовласником не подано заяву про сприяння захисту належних йому майнових прав.

Вивезення з митної території у незмінному вигляді товарів, митне оформлення яких призупинено за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності, забороняється до завершення процедури такого призупинення, - повідомляє Житомирська митниця.

Як повідомляв Житомир.info, у травні 2016 року співробітники Житомирської митниці затримали та вилучили велику партію дитячого одягу марки Puma, що надійшов на адресу української благодійної організації.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі