Політика

«Опора» розповіла, скількох людей у Житомирській області покарали за порушення виборчого законодавства

7 November 2016, 14:51

131 заява та повідомлення про правопорушення виборчого законодавства надійшло до правоохоронних органів під час місцевих виборів у 2015 році. Скількох осіб визнали винними та як покарали тих, хто порушував виборче законодавство, під час прес-конференції розповіли представники громадської мережі «Опора».

«Якщо говорити про Житомирську область, то за нашою інформацією, яку ми отримували як з головного слідчого управління МВС України, так і з запитів до управління національної поліції у Житомирській області, всього протягом місцевих виборів до правоохоронних органів надійшло біля 130 повідомлень про вчинення виборчих правопорушень. За сукупністю всіх цих фактів у розгляду різних обставин було розпочато 7 кримінальних проваджень, які стосувалися виборчих злочинів, три з них завершилися направленням обвинувальних актів до судів. Слідство досудове звершилось і три кримінальних провадження закрито, триває одне кримінальне провадження. Якщо говорити про ті кримінальні провадження, які були направлені до суду, то зараз у двох з них прийняли рішення. Щодо тих, хто притягнутий у Житомирській області до відповідальності, ми можемо говорити зараз про трьох осіб у цих двох судових розглядах», – зазначив аналітик громадської мережі «Опора» Олександр Клюжев і уточнив, що обвинувальні рішення ухвалили Малинський районний суд і Житомирський районний суд.

«У випадку з Малином мова йде про голову і секретаря ДВК, які до завершення голосування склали протокол про підрахунок голосів у певній кількості. Приїхали до ТВК здавати виборчі документи, там були виявлені традиційно певні помилки, і вони використовуючи вже заповнені підписами членів виборчої комісії протоколи, змінили цифри, виправили ці помилки і здали ці протоколи до ТВК. Ці два члени ДВК отримали покарання – позбавлення волі строком на 5 років з іспитовим строком 1 рік. Тобто вони отримали покарання, але реально його не відбувають і перебувають на іспитовому строку.

Також Житомирський районний суд визнав винним члена виборчої комісії, яка отримала сама бюлетені за 2 осіб і проголосувала за цих осіб, які не перебували на момент виборів у територіальній громаді. Жодна з цих осіб, які були визнані винними, не відбувають реального покарання, їх воля не обмежена, але люди мають судимість, є певні заборони на зайняття посад в ДВК або в інших виборчих комісіях протягом 1 або 3 років», – сказав Олександр Клюжев.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі