Політика

Депутати Житомирської облради підготували звернення щодо неприпустимості змін до Бюджетного кодексу

23 November 2016, 15:33

Депутати Житомирської обласної ради хочуть направити звернення до Верховної Ради та Кабінету міністрів щодо неприпустимості прийняття змін до Бюджетного кодексу України в частині передачі з Державного бюджету України місцевим бюджетам повноважень щодо утримання приміщень загальноосвітніх навчальних закладів та їх технічного персоналу, оплати комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я.

Відповідний проект рішення сесії опублікований на сайті облради 23 листопада.

«Освітня субвенція з Державного бюджету України місцевим бюджетам, з якої фінансуються державні та комунальні загальноосвітні навчальні заклади, у 2017 році, відповідно до запропонованих змін до Бюджетного кодексу України, має спрямовуватися виключно на заробітну плату освітянам.

На сьогоднішній день з освітньої субвенції фінансуються усі поточні видатки, а саме: заробітна плата педагогічних та технічних працівників, оплата комунальних послуг, енергоносіїв та харчування. У наступному 2017 році Кабінет Міністрів України пропонує утримувати приміщення шкіл та технічний персонал коштом місцевих бюджетів. Крім того, якщо у попередні роки кошти освітньої субвенції можна було використовувати на капітальні видатки (за умови, що покрито усі поточні видатки ), то у запропонованих змінах до Бюджетного кодексу така можливість відсутня.

З освітньої субвенції пропонується фінансувати здобуття повної середньої освіти не лише у загальноосвітніх навчальних закладах, але також у професійно-технічних навчальних закладах.

У сьогоднішніх реаліях абсолютно неприпустимим є передача на місцевий рівень утримання технічних працівників у загальноосвітніх навчальних закладах та оплати комунальних послуг, зважаючи на зростання цін на енергоносії. Фінансова спроможність місцевих бюджетів утримувати свої школи буде недостатньою.

Якщо освітні заклади окремих міст області ще зможуть функціонувати за рахунок ресурсів міського бюджету, то сільські та районні вимушені будуть закриватися через неможливість забезпечення повноцінної роботи.

Ще однією непосильною ношею для місцевих бюджетів є оплата комунальних послуг та енергоносіїв закладів охорони здоров’я. Ми не маємо права ризикувати життям сотень і тисяч людей області через відсутність необхідного бюджетного ресурсу на місцевому рівні.

Зазначені пропозиції Кабінету Міністрів України можуть поставити під ризик існування всієї системи освіти та охорони здоров’я в Україні загалом і в Житомирській області зокрема», - йдеться у зверненні.

Зазначається, що депутати обласної ради вважають неприпустимим ухвалення змін до Бюджетного кодексу України у запропонованій Урядом України редакції, вимагають від керівництва держави дослухатися до їхніх аргументів та залишити відповідні норми Бюджетного кодексу України у чинній редакції.

Зазначається, що розробником проекту рішення є фракція ПП «Українське об’єднання патріотів «Укроп» в обласній раді, відповідальна особа – Шевчук О.А., помічник-консультант депутата обласної ради. Нагадаємо, Олександр Шевчук є помічником голови фракції УКРОП Рустама Раупова. 

Звернення планують розглянути на черговій сесії обласної ради, дата проведення якої поки невідома.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі