Політика

Робота голови Коростишівської РДА продовжує викликати скарги

25 November 2016, 12:12

На другому пленарному засіданні сесії Коростишівської районної ради, яке відбулося 24 листопада, було піднято питання щодо неналежної роботи голови РДА Василя Купрійчука. Мова йшла про низку не підписаних договорів оренди землі, в наслідок чого, район втратив значні кошти.

Сергій Бондарчук, голова Коростишівської районної ради: «Після закінчення першого нашого пленарного засідання до мене звернулися двоє сільських голів з приводу того, що голова РДА не підписує договори оренди землі. Є випадки, що договори, на які є розпорядження голови Житомирської ОДА, також не підписані. Відповідно, район втрачає кошти. Ось тільки по одній Слобідській сільській раді, відповідно до нашого рішення, яким ми затвердили грошову оцінку землі, ми втратили близько півмільйона грн».

Слова голови районної ради підтвердили й присутні депутати та голови сільських рад.

Олег Охріменко, депутат районної ради: «Кожен сільський голова знає, яка територія землі була охоплена, коли були господарства (діючі колгоспи). Кожен знає свою площу земель. На сьогоднішній день, ця площа занижена, і ніхто не взявся за це питання. Тому, як сільський, так і районний бюджет, недоотримує. Мова йде про мільйони, яких на кінець року буде не вистачати, аби закрити нагальні питання».

Зінаїда Зубленко, голова Харитонівської сільської ради: «Значить у травні, сесією районної ради було затверджено нормативно-грошову оцінку землі. Місяць дається на виконання. Тож рахуємо, навіть починаючи з липня, скільки втрачено часу,  а саме – 5 місяців. Тепер помножте 5 місяців на 350 тис. грн, які могли ми отримати за оренду. Виходить – 1,750,000 грн».

Лариса Тарасюк, голова Шахворостівської сільської ради: «2 підприємці так і залишилося на території сільської ради з незаключеними договорами оренди. Плюс до того, у голови РДА та начальника АПК, лежить мій лист з інформацією про те, що за межами сільської ради, є 173 невитребувані паї. На мої усні прохання ніхто не звертав уваги. Тому я зробила письмовий розрахунок,  показала суму втрат до сільського бюджету, а це десь 100 тис грн. Для нас 100 тис за оренду від підприємців - це значні кошти».

Свою думку висловив й запрошений на сесію депутат Верховної Ради Павло Дзюблик. Так, народний обранець повідомив присутнім про те, що на Коростишівський район було виділено близько 2 млн грн з державного бюджету, на проведення ремонту доріг, школи та будинку культури. Але на даний час, роботи так і не розпочаті. Неодноразові звернення до голови РДА, щодо активізації у цьому напрямку, результату не дали. Відповідно, є реальний ризик того, що до кінця фінансового року кошти не будуть  освоєні і повернуться назад до держбюджету.

Павло Дзюблик, народний депутат України: «У Коростишівському районі, там де безпосереднім розпорядником коштів є РДА, відбуваються завжди диві речі. Так в липні, була прийнята постанова №395, якою на наш район було виділено близько 2 млн грн. Це кошти на ремонт 3 доріг (Стрижівка, Мамрин, Горіхове) та двох об’єктів, серед яких с. Старосільці, де мали замінити вікна на метопластикові та будинок культури у Коростишеві. На сьогоднішній день, роботи на даних об’єктах так і не розпочаті. Звертався я й до голови РДА, щоб ці питання нарешті здвинулися, але як я розумію, то винуватим у цьому зроблять геть інших осіб. Зважаючи на це, хочу наголосити на тому, що дії з тими 2 млн, які були виділені на названі мною об’єкти, будуть знаходитися на моєму особистому контролі. Також, якщо до кінця фінансового року роботи не будуть завершені і хоч одна копійка повернеться до державного бюджету, я буду вже по іншому з вами спілкуватися».

Та все ж народний депутат висловив сподівання, що в майбутньому такі ситуації не матимуть повторення і з наступного року, район буде більш активний у написанні проектів для залучення коштів до свого бюджету.

Павло Дзюблик, народний депутат України: «В загальному, на весь наш округ, а це 7 районів, із державного бюджету вдалося залучити майже 100 млн грн. Із них, на жаль, тільки 2 млн на Коростишівський район. Тому сподіваюся, що за цю зиму ви розробите низку проектів, які ми зможемо спільно лобіювати для того, щоб вони потрапили до фонду регіонального розвитку і фонду розвитку окремих території. Так як це буде ОТГ. Тому потрібно все узгодити й намагатися рухатися у спільному напрямку».

Прес-служба народного депутата України Павла Дзюблика

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі