Місто

Житомирян навчають виготовляти хенд-мейд ялинкові прикраси із тканини

29 November 2016, 19:45

Голка, нитка, кілька кольорових клаптиків тканини і різнобарвні намистинки - 4-річний Вова разом з мамою вчиться виготовляти іграшкове курча. Ялинка у них вдома з’явиться через місяць, але, дізнавшись про майстер-клас з виготовлення новорічних прикрас, вирішили прийти.

«Раніше хату розписували, піч розписували півнями, на рушниках багато вишивали півнів, тобто, це такий обереговий символ. Буде доречно зробити нам, українцям, символ нового року 17-го такого півника», - розповідає учасникам майстер-класу майстер народної творчості Світлана Прохорчук.

Маленькі курчата, веселі півники або дорослі півні – тут можна виготовити пташку на будь-який смак. Доки діти зайняті ділом, їм розповідають, що символізував півень в українських традиціях.

«Зробити півника ми вирішили невипадково, адже наступний рік, 2017-й, присвячений цій пташці. Оскільки ми глибоко цікавимося саме українською традицією, ми вирішили нашим гостям розповісти, а що ж таке півник у нашій культурі. Півень був позитивним символом, вважався оберегом домашнього вогнища. Молода дівчина, приходячи в хату, обов’язково приносила півника або курочку домовику, обов’язково під час весільного циклу був обряд потрусин, коли кур крали. Курка, півень несли яйця, запліднене яйце, з яких робили писанки, якими обдаровували один одного під час Великодня», - розповідає співорганізатор майстер-класу Людмила Лобачова.

Виготовити таку ялинкову іграшку можна за годину. Організатори розповідають: це не просто безпечна ялинкова прикраса, але й гарний сувенір.

«У нас півники різні, нам дітки сказали, що цей - співучий півник, бо у нього ротик відкритий, цей півник вже кудись летить. Іграшку можна дитині давати сміливо, вона нею не пораниться. Взагалі, коли маленька дитина, то підвищена увага до безпеки. Дітям все цікаво, коли ялинка, вони тягнуться до блискучого, до яскравого. Їх можна прикрашати блискучими елементами, але спокійніше буде в домі, коли іграшки будуть безпечні. Вони не будуть битися, не будуть колотися, тоді мамам буде свято приємніше і спокійніше», - говорить Світлана Прохорчук.

Проводити такі передноворічні майстер-класи організатори планують щотижня по вівторкам. Зустрічі відбуватимуться у кав’ярні за адресою: вул. Пушкінська, 24.

Деталі за телефонами: 097-950-47-17 або 063-01-88-120, Ладаслава.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі