Культура

Напередодні дня народження Івана Сльоти у Житомирі видали книгу про його творчість

3 December 2016, 12:32

Книга «Нескінченна музика життя Івана Сльоти» побачила світ у Житомирі напередодні дня його народження, 3 грудня. Другого грудня відбулася її презентація на обласному телебаченні, куди запросили дружину покійного митця Валентину Бартош, - розповіла Житомир.info сама Валентина Миколаївна.

У нарисі розповідається про життєвий і творчий шлях видатного диригента, художнього керівника Поліського ансамблю пісні і танцю «Льонок» Івана Михайловича Сльоти. У передмові йдеться, що композитор однаково яскраво проявив себе у музиці й поезії. Він - творець знаних пісень, Народний артист України й автор десятка пісенно-поетичних книжок, одна з яких так і називається – «Нескінченна музика життя». У книзі надруковані десятки особистих та колективних фотографій, які розповідають про життя і творчість Івана Сльоти, який відійшов у вічність у липні 2014 року.

Автори монографії – письменник, професор Петро Білоус та музикознавець Ірина Копоть. Книга видана у Житомирі за програмою соціально значущої літератури місцевих авторів.

«Це вже друга книга за два роки, відколи немає Івана Михайловича. Я зворушена увагою, любов’ю та шаною до його пам’яті. Дуже вдячна від себе та синів Петру Васильовичу Білоусу, який так тонко і проникливо проаналізував поезію Івана Михайловича. Ірині Євгенівні Копоть, яка всім серцем пройнялася музичною творчістю мого чоловіка. Катерині Анатолівні Дацун – за художнє оформлення обкладинки, видавництву «Рута» на чолі з Миколою Миколайовичем Бондарем, а також Людмилі Миколаївні Бондар, коректору Галині Василівні Поливоді та іншим людям, які долучилися до створення цієї книги. Сподіваюся, що вона буде натхненням для митців, що її будуть вивчати учні та студенти, а науковці – досліджувати нескінченну музику життя Івана Сльоти», - сказала Валентина Бартош.

Матеріали для книги також надали заступник директора з наукової роботи Житомирської обласної бібліотеки для дітей, член Національної спілки краєзнавців України Лариса Мозгова, художній керівник Фастівського народного хору «Козацький оберіг» Станіслав Толстих, викладач бандури, жителька Яснозір’я, звідки родом Іван Сльота, Любов Шелест та бібліотекар Іванопільської селищної бібліотеки Ніна Сидорчук.

Книга адресується літераторам і музикознавцям, краєзнавцям і вчителям, шанувальникам мистецтва і високої поезії.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2014 року ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської філармонії присвоїли його ім’я. Улітку 2015 року в Житомирі відкрили меморіальну дошку Івану Сльоті, а в грудні цього ж року вийшла книга про Народного артиста «А льон цвіте. Спогади про Івана Сльоту». 19 лютого 2016 року вулицю Бородія перейменували на вулицю Івана Сльоти, а 4 червня 2016 року в Житомирському академічному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбувся перший Всеукраїнський фестиваль імені Івана Сльоти «А льон цвіте», а на вулиці Сльоти та урочисто відкрили анотаційну дошку.  

 

Фото з книги: Іван Сльота і Валентина Бартош 

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі