Події

Дружина полковника ЗСУ із Житомира, якого підозрюють у співпраці з «ДНР», розповіла подробиці його затримання

13 December 2016, 10:55

Маргарита Кушнірова – дружина розвідника, полковника ЗСУ з Житомира Івана Без’язикова, якого 12 грудня затримали за підозрою у співпраці з так званою «ДНР», розповіла подробиці його затримання та обшуку у їхньому будинку.

Про це у коментарі Житомир.info 13 грудня розповіла сама Кушнірова.

«Це сталося вчора. Вони його чекали. По вулиці Маршала Жукова (після перейменування Героїв Десантників), у нас там квартира, яку він отримав від Міністерства оборони ще до війни. Ми там робили ремонт. Я була на роботі. Чоловік завів дитину до садочка і поїхав туди. Через якийсь час, близько 12:00 мені зателефонувала моя мама і сказала, що їй зателефонувала наша сусідка і сказала, що до нас через паркан (ми зараз проживаємо у моєї мами) лізе багато здорових мужиків. Сусідка побачила спочатку чотирьох із них. Вони під’їхали на якійсь великій машині. Пройти через хвіртку вони не змогли, бо в ній замерз замок, тому пробиралися до нашого будинку уже так – лізли. Я відпросилися з роботи, мама – теж. Я постійно набирала Ваню на телефон, але він не відповів. Коли ми приїхали додому, з нами також був чоловік моєї начальниці (він знає мого чоловіка і, до того ж, ми сусіди по тій квартирі, що на Жукова). Будинок був зачинений на ключ. Ми довго стукали у двері, потім нам все ж таки їх відкрили. Відразу мені з порогу тицьнули посвідчення. Здається, то були представники Генеральної прокуратури... Я була настільки шокована, що, чесно кажучи, не пам’ятаю точно... Вони поводилися досить нагло. Коли я пройшла далі, то побачила, що в моїй квартирі – вісім чоловіків, вони ходять, нишпорять, а в самій квартирі все перевернуто. Як мені сказав уже потім чоловік, на Жукова вони вилучили у нас вінчестер зі старого комп’ютера чи сам комп’ютер, який поламався ще до війни, а потім з маминого будинку забрали вже дитячий планшет, ноутбук, нетбук, усі флешки, які були в буднику, всі телефони, навіть старі-допотопні, що вже давно не працювали, а також, що мене найбільше здивувало, карту пам’яті з фотоапарату, на якій були лише сімейні фото. Також забрали якісь документи, записники, блокноти чоловіка. Забрали і той зошит, в якому він, будучи в полоні, малював по пам’яті наше місто Житомир. А от зараз, сьогодні, я також помітила, що зникло посвідчення УБД чоловіка. Також не знайшла його срібний ланцюжок із хрестиком. Не знаю, куди вони його поділи… Але справа навіть не у хрестикові, а в тому звірському ставленні вісьмох осіб, була фактично група захоплення, причому поняті були з цих же слідчих, які приїхали з Києва. Поняті були солідно вдягнені, з кейсами у руках… Про те, що вони з Києва і є слідчими, вони мені самі проговорилися», – сказала Кушнірова.

За попередньою інформацією, полковника Без’язикова затримали за підозрою у співпраці з «ДНР». Зокрема в ордері на обшук йшлося про те, що він, перебуваючи в полоні незаконного формування самоназваного «розвідувального управління ДНР», нібито вступив до вказаного формування та виконував обов'язки заступника начальника першого відділу агентурної розвідки.

«Його затримали за підозрою в тому, що він, ще перебуваючи у полоні, був на посаді заступника начальника першого відділу агентурної розвідки «ДНР». Я не знаю, що це означає… Мабуть, він нібито є сам агентом або з когось хотів їх зробити, – я не знаю. Також з’ясувалося, що у 2015 році, 13 березня, було навіть відкрито кримінальне провадження. Але оскільки не було жодних доказів, то справу закрили. А зараз, за півроку після того, як Ваня повернувся, вони чомусь вирішили його відновити. Я запитала, чи є свідки, де вони, що вони будуть говорити... Мені відповіли, що свідків поки немає, – я так розумію, що вони їх скоро знайдуть. Потім вони сказали мені, що докази будуть шукати на цих флешках, ноутбуках, комп’ютерах. Вони, певно, думають, що він досі нібито співпрацює з бойовиками, але вони там нічого не знайдуть. Я просто боюсь того, що вони можуть туди щось підкинути, наприклад, якийсь документ. Тому що адвоката під час обшуку не було. Більше того, я підозрюю, що мого чоловіка могли би просто відвезли і мені навіть про це не сказати нічого, бо в нього відразу відібрали телефон. І якби я не приїхала вчасно, то чоловіка просто забрали – і на цьому все закінчилося. Потому що сам слідчий сказав, що вони не очікували такого повороту, тобто що я приїду з мамою і моєї начальниці чоловіком. Я так розумію, що його повинні були по-тихому увезти. Сумніваюсь, що дали би зателефонувати», – розповіла дружина полковника.

13 грудня відбудеться суд щодо обрання міри запобіжного заходу. Зараз Без’язикова затримали на 72 години. Кушнірова припускає, що скоріше за все, доки триватиме слідство, її чоловіка й надалі триматимуть у СІЗО.

«Або він буде перебувати у СІЗО під слідством, доки воно триватиме, або ж його відпустять під підписку про невиїзд. Але вчора я говорила з чоловіком, і він сказав мені таку фразу, що на нього таке вішають, що в нього просто щелепа вже відвисла. Ну я так розумію, що там усе дуже серйозно, і тому про те, що буде підписка про невиїзд, скоріше за все, мови йти не може», – сказала вона у коментарі.

Крім того, у прес-службі управління СБУ в Житомирській області Житомир.info повідомили, що сьогодні, 13 грудня, об 11:00 у Києві відбудеться брифінг керівництва Служби безпеки щодо останніх реалізацій військової контррозвідки. Під час брифінгу оговорюватимуть зокрема й затримання у Житомирі полковника Івана Без’язикова.

Як повідомляв Житомир.info, 5 липня полковника ЗСУ Без’язикова, який майже два роки був у полоні бойовиків, звільнили. Військового розвідника, полковника Івана Без'язикова повернули з полону в результаті спецоперації СБУ, подробиці якої і досі не розголошуються.

Зустріч із дружиною після звільнення з полону

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі