Місто

На житомирських ринках вже продають новорічні дерева. Фоторепортаж

19 December 2016, 14:43

У Житомирі з вихідних вже продають новорічні ялинки та сосни.

19 грудня на традиційному ялинковому базарі на перехресті вулиць Лятошинського та Небесної сотні в Житомирі можна знайти деревце на будь-який гаманець.

Сортові ялинки зі спеціальних розплідників коштують від 100 до 500, сосни - від 50 до 350 за дерево, у залежності від висоти. Також можна придбати гілочки по 5 - 10 грн/шт. Композиції з гілок на підставці коштують від 25 до 80 грн.

Зараз на ринку продають лише дерева з Житомирської області, проте подавці обіцяють, що після 23 числа у продаж надійдуть карпатські ялиці. Ялинковий базар працює до 8 години вечора.

Аналогічний хвойний базар працює на ринку «Хмільники» на Богунії.

Яку загрозу несуть у собі вирощені на забрудненій території та виготовлені з неякісного пластику новорічні дерева, 19 грудня розповів сайт Житомирського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України.

«По-перше, новорічне дерево має бути вирощене на екологічно безпечній території. В першу чергу це стосується показників радіаційної безпеки. Тому необхідно купувати ялинки лише в спеціально відведених місцях, а саме дерево повинне мати відповідну позначку, що є свідченням проведеної експертизи», - радять фахівці.

Купуючи штучну ялинку, обов’язково зверніть увагу на наявність відповідного документу, що засвідчує якість та безпеку виробу, - наголошується у повідомленні.

«З яких би полімерних матеріалів не було виготовлено новорічне дерево, варто звернути увагу на відсутність специфічного запаху, який є потужним сигналом того, що ялинка містить токсичні речовини – формальдегід, фенол, толуол, метилен, ацетон тощо. Останні можуть спричинити цілу низку недуг: головні болі, слабкість, запаморочення непритомність, алергічні реакції», - попереджають фахівці лабораторного центру.

Як повідомляв Житомир.info, за кожне незаконно зрізане хвойне дерево громадянам доведеться сплатити до 170 гривень штрафу та відшкодувати від 360 до 1600 гривень збитків. У 2015 році житомиряни могли купити живе новорічне деревце з 18 грудня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі