Події

У Житомирській обласній дитячій лікарні приховували від матері смерть малюка та продовжували брати грудне молоко

20 December 2016, 16:40

22-річна Ганна Авраменко із сином Михайлом потрапила до Житомирської обласної дитячої лікарні 13 грудня. За словами дівчини: туди їх направили з Ємільчинської районної лікарні, позаяк запідозрили у малюка жовтяницю та виявили пришвидшене серцебиття.

«Одразу ми поїхали туди і нас поклали у відділення патології з жовтяницею. Перший день просто дитина лежала і її лікували від жовтяниці. Ні УЗД серця, ні кардіолога, ніхто нам ніякої уваги не приділив з цього приводу. 14 грудня ми вже пішли на УЗД серця, кардіолог - узедист сказав, що вродженої патології серця у дитини не виявлено. Поставили нам діагноз, що є тахікардія. Потім, я дала згоду, щоб зробити рентген. Ми зробили рентген, кардіограму, усі ці процедури. Мене викликав лікар-кардіолог, каже: ми положимо вашу дитинку під нагляд у реанімацію, дитина на той час була у стані середньої тяжкості. Кажуть: ми покапаємо, щоб стан сердечка дитини стабілізувався і потім перейдете на пігулки. Перевели дитину по обіді у реанімацію, тут мене викликає лікар у реанімацію, каже: у дитини пневмонія, де ви взяли у дитини пневмонію? Від того ця тахікардія і розпочалася у дитини.

Ми пішли скупилися ліками на цю пневмонію, а до цього ми купили всі ліки, які були потрібні нам для того, щоб вилікувати сердечко дитини. Почали його лікувати і від пневмонії, і від тахікардії, і від всього. В реанімацію мене не пускали. Пускали лише для того, щоб погодувати його, я кормила груддю. Я зцідила молоко, принесла, погодувала його у три години, в шість годин покормила. Стан дитини, мені сказали, стабілізувався, а приступ тахікардії зняли. Прийшла я в дев’ять годин вечора, останній раз, коли я його бачила, покормила, бо після дев’ятої сказали, що не пускають у реанімацію. Я прийшла, погралася з ним. Близько десятої години я пішла, дитина була у стабільному стані, я ж була, бачила пульс дитини, бо він був підключений до апарату. Сердечко було в нормі, мені сказала медсестра: не переживайте, все буде добре. В 12 ночі передала іще молоко на молочну кухню, бо вже в реанімацію не пускали. А в три години, сказали: дитяче харчування йому дадуть. Я лягла спати, в шість годин ранку прийшла дитині дати їсти, а мене викликають не до дитини в палату, нікуди не пускають. Викликали мене в кабінет чергового лікаря. Я кажу: доброго ранку, а він каже: для вас він не добрий. Серце вашої дитини зупинилося. Як так, якщо в 12 годин я передавала йому молоко, а мені ніхто не сказав, що моєї дитини вже немає. На пояснення, чому зупинилося серце моєї дитини, я почула: ми не знаємо. Просто серце вашої дитини зупинилося», - розповідає мати померлої дитини Ганна Авраменко.

Вбита горем мати показує фото дитини, яке зробила за годину до смерті сина. Каже: і досі не може зрозуміти, як таке могло статися.

«Я співала йому, я його заколисала, він засинав, я перехрестила його і пішла. Якби знала, я б не відходила від нього», - згадує Ганна.

У лікарні виправдовуються, робили усе можливе, аби вилікувати та врятувати малюка.

«Дитині було 24 дні. Серце ослаблене у дитини було, таке може супроводжуватися запаленням легенів. По зроблених обстеженнях рентгенограми була дійсно описана вогнищева пневмонія у дитини. У дитини може бути спільно декілька патологій: жовтяниця, запалення легенів і патологія серця. Тепер ми уже знаємо, що це була вроджена патологія - гіпертрофічна кардіоміопатія, яка може супроводжуватись, в даному випадку вона супроводжувалась нападом пароксизмальної тахікардії і вона може призводити до раптової смерті», - сказала лікар - педіатр Житомирської обласної дитячої лікарні Ольга Захарчук.

«У нічний час не попереджують, не дзвонять батькам. В робочий час, з восьмої години ранку, зазвичай у денний період часу, у нічний час не дзвонять мамі», - відповідає лікар – педіатр Ольга Захарчук.

Рідні припускають, лікарі не повідомили про смерть дитини одразу, аби мати час приховати реальні причини смерті. Тому, підозрюючи медиків у неналежному виконанні своїх обов’язків, мама померлої дитини і звернулася до поліції.

«Просто, я хочу знати: чого, чому, від чого, як? Навіть, якщо була патологія серця, чому не виявили? Чому мені ніхто нічого не сказав? Ні родичам ніхто не повідомив, що дитина мертва, нікому. Що ж вони робили звечора і до ранку? Я не можу цього зрозуміти. Я хочу вимагати, щоб мені пояснили причину смерті, від чого лікували мою дитину. При чому запалення легенів, якого не було? При розтині поталагоанатом сказав: запалення легенів немає. Чому мою дитину лікували від запалення легенів і чим його лікували?», - сказала Ганна Авраменко.

На сьогодні в поліції вже відкрили кримінальне провадження по справі та ведуть розслідування.

«Уже відкрито кримінальне провадження за ст.140 ч.2 - це неналежне виконання медичним працівником службових обов’язків, що спричинило смерть неповнолітнього. Санкція статті передбачає відповідальність як у вигляді обмеження волі до 5 років, так і позбавлення волі до 3 років із позбавленням права обіймати певні посади і займатись певною діяльністю. Вся отримана від мами інформація на даний час перевіряється. Причини смерті мають бути встановлені судово-медичною експертизою і також спеціально призначається лікарська комісія, яка має дати оцінку діям лікарів, які надавали медичну допомогу. Наскільки вони були професійними і кваліфікованими. Зважаючи на діагноз, чи мали вони можливість врятувати життя. Окрім того, буде встановлюватись, чи було у діях медичних працівників порушення, пов’язані з неповідомленням про смерть малолітньої дитини», - зазначила керівник відділу комунікацій ГУНП у Житомирській області Алла Ващенко.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі