Україна

Заява фракції “Наша Україна” щодо спроби узурпації влади урядом Януковича

13 March 2007, 13:06

Заяву виголосив з парламентської трибуни виголосив лідер фракції В’ячеслав Кириленко. Пропонуємо її вашій увазі у повному обсязі.

Сьогодні ми стали свідками чергової спроби “антикризової” коаліції дестабілізувати роботу парламенту. Інакше як кризою в роботі парламенту не можна назвати ситуацію, коли о шостій ранку депутати фракцій правлячої коаліції за вказівкою уряду Януковича займають чергу, щоб блокувати будь-яку роботу парламенту. Це свідчить про те, що неодноразові заяви лідерів правлячої коаліції стосовно того, що вони можуть консолідувати парламент і країну, не витримують жодної критики. Така правляча коаліція може створювати лише нові кризи. Тому і далі терпіти таку ситуацію і виборцям, і демократичним політичним силам неможливо.

Така нервова реакція правлячої коаліції є відповіддю на Угоду про об’єднану опозицію, яка почала консолідувати свої дії в парламенті і поза парламентом. Однак активізація опозиції пов’язана з тим, що вирішити жодного питання в інтересах людей в нинішньому парламенті неможливо. Всі ті питання, що були ухвалені за ініціативою опозиції, вдалося внести до порядку денного під величезним тиском. Будь-які інші питання, які опозиція пропонує внести до порядку денного списком, правлячою коаліцією відкидаються. Так відбулося з 43-ма проектами законів, що були внесені фракцією “Наша Україна” до порядку денного цієї сесії. Вони практично всі були відхилені списком без обговорення. Ці законопроекти стосувались надзвичайно важливих питань соціально-економічного характеру. В таких умовах працювати стає дедалі важче. В таких умовах не може бути продуктивною жодна конституційна комісія, яка ініціюється парламентом. “Наша Україна” і БЮТ зареєстрували проекти постанови, за якою ми виводимо наших депутатів із складу конституційної комісії парламенту. Ми вважаємо, що в умовах роботи такого парламенту, під таким тиском, обговорення і ухвалення жодних змін до Конституції є неможливим. А внесення пропозиції щодо змін до конституції трьома фракціями – непродуктивним.

Ми пропонуємо зміни до Конституції розглядати на найвищому рівні, за допомогою конституційної комісії, створеної Президентом України,до якої він пропонує долучити не тільки фракції парламенту, але й позапарламентські політичні сили, громадських діячів, провідних юристів.

Те, що відбувається зараз в парламенті – це класична спроба узурпації влади урядом. Правляча коаліція давно перетворилася на слухняних “кнопкодавів”, які бездумно штампують всі, в тому числі антисоціальні, рішення уряду Януковича.

Об’єднана опозиція вносить пакет із сімнадцяти вимог, на врахуванні і виконанні яких фракції “Наша Україна” і БЮТ наполягають. Серед них - збільшення зарплати та пенсії, збільшення мінімальної зарплати до рівня прожиткового мінімуму не пізніше 1 січня 2008 року, встановлення гідної мінімальної погодинної зарплати, а не 2 гривні 27 копійок, як сьогодні планує розглядати в урядовому законопроекті правляча коаліція.

По-друге, ми вимагаємо ліквідувати пенсійну зрівнялівку і додатково збільшити пенсії людям з тривалим трудовим стажем. Також вимагаємо створити повноцінний ринок землі, що поверне селянам власність на землю, а землі - її справжню вартість, і припинити її безконтрольне розкрадання. Спростити процедури ведення бізнесу, повернути конкурентне середовище та нормальний інвестиційний клімат, скасувати повернені коаліцією тіньові схеми в економіці. Негайно запровадити єдиний соціальний внесок, зменшити тиск на фонд оплати праці, виконати всі укази Президента, якими згідно з Конституцією зупинено дію актів Кабміну, котрі не відповідають Основному закону. Це стосується, зокрема, одіозних кадрових призначень. Вимагаємо зняти з розгляду всі законопроекти, спрямовані на розвал державного ладу. Це - закони про Президента, Раду нацбезпеки, зміни до закону про Конституційний суд, реакційний законопроект про засади внутрішньої і зовнішньої політики. У разі невиконання цих вимог об’єднана опозиція залишає за собою право діяти адекватно.

razom.org.ua

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі