Політика

У першій міській лікарні Житомира хворих обстежують на сучасному обладнанні

2 February 2017, 19:58

До першої міської лікарні 78-річну пані Раїсу привезли каретою швидкої. Жінка розповідає: нині проходить обстеження.

«Швидка привезла, щось там з нирками. Приїхали, укол зробили і легше вже стало. Ні за що не плачу», - розповідає Раїса.

Онука пані Раїси зізнається: здивована тим, що як аналіз крові, так і УЗД їм зробили безкоштовно.

«Сказали, що усе безкоштовно. Навіть на УЗД, хоч усюди по місту платно, тут зробили безкоштовно. Якщо покладуть зараз до лікарні, тим паче, що ліки дорогі, це не мало важливо. Хоч на чомусь можна зекономити, бо медицина нині дорога», - зізнається Олеся.  

Медики пояснюють: за державною програмою приймальні відділення житомирських лікарень повністю забезпечені розхідним матеріалом для невідкладної медичної допомоги, тому й платити у такому разі не потрібно.

«Реактиви і розхідні матеріали для проведення обстеження пацієнтів, які потрапляють до лікарні у невідкладному стані абсолютно безкоштовні. Вони купуються за рахунок міської програми. У минулому році ми по програмі на розхідні матеріали витратили 200 тис грн, у цьому році сума складе близько півмільйона», - пояснює заступник головного лікаря з медичної частини Житомирської ЦМЛ №1 Андрій Волков. 

А щоб скоротити термін перебування хворих та збільшити якість обстеження, за державні кошти у 2016 році в першу міську лікарню закупили близько 20 одиниць сучасного обладнання. Тут і УЗД апарати, і техніка для реанімаційних заходів, не забули облаштувати і лабораторію.

«Хворому взяли з пальчика кров, потрібно 5-7 хвилин. Це звичайно не повний перелік усіх досліджень, але термінові, які допомагають лікарю у подальшому надавати допомогу, цього достатньо», - говорить завідуюча клініко-діагностичним відділенням Житомирської ЦМЛ №1 Любов Моріна.

Лікарі діляться: раді, що медичне обладнання оновлюється. Проте і цього недостатньо.

«Мікроскопи бажають кращого. Ось це іще шкільні мікроскопи. Лейкоцитарні лічильники, вони є зараз електронні. Хотілося б дуже такі мати», - говорить Любов Моріна.

Перевірити, як нині працює приймальне відділення вирішив і народний депутат України Борислав Розенблат. Минулого року йому вдалося «вибити» з держбюджету додаткових 15 мільйонів гривень на закупівлю нового обладнання для трьох міських лікарень. Нардеп обіцяє, що програма по облаштуванню медзакладів міста діятиме і у 2017 році. Позаяк, конче необхідно забезпечити людей якісною медициною.

«Близько 20 млн грн буде знову розподілено на наші лікарні. Для нас страшно, що люди сьогодні не мають можливості придбати ліків, не мають допомоги. Ось це і є наше завдання, щоб за рахунок державного бюджету переобладнати наші лікарні, щоб була сучасна медична допомога», - зазначив народний депутат України Борислав Розенблат.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі