Україна

Ющенко придумав, як зробити житло дешевшим

26 March 2008, 14:13

Надання безкоштовних ділянок землі на 35-40% здешевить квадратні метри доступного житла.

Про це заявив президент Віктор Ющенко, виступаючи в ході відкриття загальних зборів членів Будівельної палати України в середу, повідомляє Ліга.

 

Ющенко відзначив, що в основі подорожчання квадратного метра житла лежить вартість процедури землевідводу. Це навантаження складає до 40% вартості квадратного метра.

Дану проблему, на думку президента, можна вирішити в рамках реалізації національної програми \"Доступне житло\".

\"Якщо мер міста розуміє, що перспективи розвитку міста, задоволення потреби людей у житло - це його обов\'язок, і цей обов\'язок сьогодні можна виконати в 3-4 рази краще, якщо домовитися про те, що міста, що беруть участь у \"експерименті-2008\", відводять земельні ділянки безкоштовно, він зробить внесок у здешевлення квадратного метра на 35-40%\", - сказав президент.

При цьому Ющенко відзначив, що для того, щоб реалізувати цю ініціативу на законодавчому рівні, доведеться внести зміни в закон про держбюджет України на 2008 рік, оскільки існуючий закон не передбачає такої процедури відводу землі для потреб громади.

\"Протягом декількох наступних тижнів, коли ми будемо завершувати дискусію по бюджету-2008, я упевнений, ці поправки будуть внесені\", - додав глава держави.

У рамках реалізації програми глава держави доручив Міністерству фінансів передбачити в Державному бюджеті на 2008 рік 500 млн.грн. на реалізацію програми будівництва доступного житла для українців.

У цьому контексті він звернувся до парламентської більшості з проханням розглянути питання щодо удосконалення в українському законодавстві норми щодо виділення житла тим людям, що соціально мають потребу в цьому.

Крім того, Ющенко доручив Нацбанку, комерційним банкам, іпотечним установам і Міністерству фінансів протягом десяти днів створити робочу групу з напрацювання оптимального режиму кредитування в рамках будівництва доступного житла.

Ющенко вважає, що зараз на українському фінансовому ринку \"предосить коштів\".

\"Стільки коштів, скільки ми маємо за останні 2-3 року на кредитному ринку України, ми не бачили з 90-х років. Питання полягає в тому, як через ліквідність, через відповідні інструменти ці кошти направити в ту програму, де ми чітко гарантуємо бізнесові, людині, кредиторам дотримання їх прав. Це, з одного боку, не є складним питанням, але, з іншого боку, він має потребу у формалізації\", - підкреслив президент.
http://www.pravda.com.ua/

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі