Економіка

Віце-прем’єр-міністр розвіяв «міфи» навколо запровадження енергоефективної сертифікації будівель

7 February 2017, 17:17

Віце-прем’єр-міністр – міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко поясни, навіщо потрібен енергоефективний сертифікат будівлі.

Сьогодні у суспільстві тиражуються різні міфи навколо питання  запровадження в Україні енергоефективної сертифікації будівель та змісту самого сертифікату. Яка інформація буде у сертифікаті, і навіщо він потрібен? Особливої актуальності це питання набуває зараз, коли починає працювати Верховна Рада, у якій на розгляд чекає пакет законів щодо енергоефективності. На це питання отримаєте повну інформацію, дочитавши цей допис. А далі, чи потрібно зробити сертифікацію обов’язковою - робіть висновок самостійно.

Отже, як часто ми купуємо житло? Переважна більшість наших співвітчизників раз у житті, раптом - двічі. Побутову техніку ми купуємо значно частіше. І кожного разу, обираючи в магазині електроприлад, ми цікавимось: скільки електроенергії він споживає. Зазвичай обираємо чайник чи мікрохвильовку зі споживанням енергії класу А, навіть якщо за них доведеться заплатити трохи більше, ніж за аналоги класу С. 

Мотивація проста: заплатимо трохи дорожче за прилад, але роками будемо економити на споживанні електроенергії. Тоді чому ми не ставимо перед собою запитання: скільки енергії споживає будинок, який ми хочемо купити, чи квартира, яку хочемо орендувати? Адже, чим менше енергоресурсів витрачається на утримання житла, тим менше коштують комунпослуги, які доведеться сплачувати щомісяця.

Для того, щоб кожна людина могла отримати правдиву інформацію про стан будівлі та витрати в ній енергії, необхідно запровадити сертифікацію енергоефективності будівель. Це єдино можлива практика, яка використовується у європейських країнах. Всі правила гри вже прописані у розробленому Мінрегіоном спільно з міжнародними експертами проекті Закону України «Про енергетичну ефективність будівель», якій знаходиться на розгляді Верховної Ради.

Головне призначення цього Закону – дати людям право та інструмент отримувати правдиву інформацію про будівлі, та стимулювати зменшення споживання в них енергетичних ресурсів.

Сертифікати енергетичної ефективності будівлі

У сертифікаті буде зазначатися адреса будівлі та відомості про її тип, функціональне призначення та конструкцію.  Він міститиме дані про клас енергоефективності будівлі та мінімальні вимоги до енергоефективності, що стосуються будівель такого класу.

За шкалою передбачено 15 класів. Їх позначатимуть літерами від A до G з коефіцієнтом. Чим менше у будівлі споживання енергоресурсів на 1 м2 за рік, тим до вищого класу вона відноситься. Тим сучасніша, комфортніша, престижніша й дорожча ця будівля. При розрахунках споживання енергоресурсів до уваги братимуть опалення, обігрів води, вентиляцію та освітлення.

Також у сертифікаті будуть вказані фактичні показники споживання енергії в будинку. Саме завдяки цьому пункту родина зможе підрахувати, скільки їй доведеться сплачувати за тепло, гарячу воду, газ, електричну чи теплову енергію. Чим вищий клас – тим менші платежі.

Термін дії сертифіката - 10 років. Але він втрачатиме чинність у разі реконструкції, капітального ремонту, технічного переоснащення будівлі відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

А головне у сертифікаті  будуть прописані технічно та економічно обґрунтовані рекомендації щодо підвищення економічно доцільного рівня енергоефективності будинку. Тобто, як правильно реконструювати будинок, щоб економити енергоносії, менше сплачувати за комунальні послуги, а вкладені в реконструкцію кошти якнайшвидше окупилися.

Сертифікат енергоефективності буде уніфікований на всій території України і стане складовою частиною паспорта будівлі. Для систематизації даних про енергоефективність будівель та контролю, буде створена єдина платформа щодо даних сертифікатів енергетичної ефективності будівель, послуг енергоаудиторів.  Доступ до цієї буде безоплатним, прозорим і відкритим.

Хто буде проводити сертифікацію енергоефективності будівель та її ціна

Законопроект передбачає, що професійні енергоаудитори будуть проводити сертифікацію енергоефективності будівель на договірних засадах за уніфікованим порядком на замовлення власника будівлі чи ОСББ.

У затвердженому порядку будуть встановлені вимоги до процедури збору та аналізу інформації щодо енергоефективності будівель та розроблення рекомендацій, як її підвищити. Тобто, що і як треба відремонтувати у будинку, щоб знизити споживання газу та електрики і платити за тепло та гарячу воду менше.

Щодо вартості, то для приватного будинку така сертифікація коштуватиме 3-4 тис грн. Енергоаудит та сертифікація багатоповерхівки -10-15 тис грн.

Енергоаудиторами будуть незалежні виконавці робіт або надавачі послуг у сфері забезпечення енергоефективності будівель, які не мають конфлікту інтересів. Їх атестацію проводитимуть вищі навчальні заклади та саморегульовані організації. Енергоаудитори отримуватимуть атестат на 5 років і будуть включені до єдиної бази енергоаудиторів.

Професійна діагностика – перший крок до підвищення енергоефективності та зменшення рахунків за ЖКП

З результатами енергоаудиту можна буде звернутися до будь-якої будівельної компанії і обрати собі підрядника, який запропонує найкращу якість ремонту за найнижчу ціну. Також із сертифікатом можна претендувати на державну допомогу для термомодернізації будинку, зокрема отримати швидкий кредит у банку та грант у розмірі від 20% до 50% на його погашення від Фонду енергоефективності.

Фахівці підрахували, що у разі правильно проведеної термомодернізації будинку, на комунпослугах можна зекономити до 60%. У нас є показові приклади, коли після реконструкції будівель у Луцьку, Дніпрі, Сумах, Одесі, економія енергоносіїв  склала до 75%.

В Україні левова частка житлового фонду збудована у 60-80 роках минулого століття, в роки, коли головним було здешевити вартість будівництва. Адже  були доступними дешеві енергоносії, економією яких ніхто не переймався. Згідно чинних в Україні будівельних норм, 85% будинків належать до незадовільного класу енергоефективності Е-F. І лише 5-ти відсоткам новобудов можна присвоїти клас C - B. Про клас А мова поки що не йде за виключенням поодиноких випадків.

В країнах Європи людина, якщо купує чи орендує житло, перше, що запитує – це документ про енергоефективність. Тобто інформацію про те, скільки їй буде коштуватиме утримання житла, і чи є перспектива ці витрати знизити. Розрахунок простий: підвищили енергоефективність - зменшили витрати на утримання житла і підвищили клас енергоефективності, а це вже збільшення вартості вашого житла. У енергоефективне житло вкладати кошти вигідно.

В Україні законопроект «Про енергетичну ефективність будівель» передбачає, що сертифікація енергоефективності будівель буде обов’язковою лише для новобудов та будівель, які продаються або передаються в оренду на строк не менше одного року. Також сертифікат буде потрібен для будівель опалюваною площею більше 250 м2, в яких розташовані державні органи. В решті випадків - за бажанням домовласника. Запровадження обов’язкової сертифікації планується не раніше 2021 року.

Сертифікація будівель підтвердила свою доцільність та успішно діє в країнах Європейського Союзу. Серед цих країн Німеччина, Франція, Італія, Норвегія, Швеція, Угорщина, Латвія, Литва, Естонія.

Якщо народні депутати ухвалять напрацьований пакет законів з енергоефективності, до цих країн у 2017 році долучиться і Україна. Адже, одним із суттєвих зобов’язань нашої держави в рамках виконання ратифікованого Договору про заснування Енергетичного Співтовариства, є імплементація у національне законодавство вимог Директиви Європейського Парламенту та Ради ЄС 2010/31/ЄС «Про енергетичну ефективність будівель». Наразі у парламенті знаходяться чотири законопроект з енергоефективності, прийняття яких – вимога часу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі