Місто

Одна душова на 270 студентів, обідрані стіни та меблі, – як живуть у гуртожитку житомирського Центру профтехосвіти

2 March 2017, 19:18

Ця дев’ятиповерхівка – гуртожиток Житомирського центру професійно-технічної освіти, більш відомого як ПТУ №15. Тут проживають більше 270 студентів. І якщо ззовні будівля уваги не привертає, то зсередини картина вражає. Замість душової кімнати – смітник, на кухні – розхитані старі меблі, ба навіть електроплита і та з однією працюючою конфоркою.

«Тут готуємо. А так – усе в кімнаті зробили, а сюди поставили на плитку», – каже студент Центру професійно-технічної освіти міста Житомира Іван Демченко.

Сімнадцятирічний Іван розповідає: приїхав із Новоград-Волинського району, навчається на електрогазозварювальника. Хлопець запрошує у гості та показує свою кімнату, яку ділить зі ще чотирма студентами.

«Ковдра, матрац і подушка», – порказує студент.

Із переваг «комфортного життя» – холодильник, який придбав за власний кошт. Коли ж востаннє тут робився ремонт, хлопець не знає, каже: окрім обдертих шпалер і ліжок, тут іще й холодно.

«Холоднувато буває, то обігрівач ставили», – зізнається він.

На жодному поверсі ми не побачили кімнати для душу, тому цікавимося, де ж студенти миються.

«Душ є знизу, підходимо до коменданта, вона дає ключі від душу, там і миємось з 12-ї до 17-ї. А пізніше – все, не пускають», – говорить Іван.

Один душ на 270 студентів? Цікаво. Йдемо дивитися і ми. Проходимо кілька коридорів і спускаємось у підвал. Іржаві крани, брудна підлога та неприємний запах. Згодом дізнаємось, що працює лише одна кабінка, але й та не блищить чистотою.

Вихователь Лариса пояснює: всьому виною недостатнє фінансування.

«За цей весь період адміністрація на гуртожиток абсолютно не звертає уваги. Тут б’ються тільки п’ять вихователів, які роблять за свої гроші ремонти, а коли починаєш просити: дітки дайте хоч три гривні, щоб для себе купити миючий засіб, – це побори. То ми поборами і не займаємось. Але коли нічого не виділяється, діти повинні у секції, де живе 30 людей, обов’язково робити щоденне прибирання, один раз на тиждень – генеральне. І мені, наприклад, соромно зараз, що ось такий у нас гуртожиток», – каже вихователь Лариса Антонюк.

Виправдовується і новий директор навчального закладу. Розповідає: на посаді – менше тижня, тому не до кінця знайомий із проблемами центру. Каже, наразі в училищі та гуртожитку проходять перевірки та інвентаризація. Триватимуть вони до 10 березня і лише після них можна буде зробити висновки, виявити недоліки та знайти шляхи подолання проблем.

«У першу чергу, потрібно створити єдину команду і, безумовно, будуть необхідні додаткові кошти на ремонт. Без фінансування ми зможемо, максимум, що зробити – це добре прибрати приміщення, розігнати тих, хто не працює і навести лад у навчальному процесі. Ми будемо працювати з управлінням освіти, тому що вони теж чекають на 10 березня звіт по перевірці навчального процесу та інших моментів і звертатися як до керівництва області, так і міста», – зазначив директор Центру професійно-технічної освіти міста Житомира Микола Перелигін.

Через неодноразові звернення студентів щодо неналежних умов проживання у гуртожитку центру профтехосвіти на незаплановану перевірку приїхали і представники влади.

«Я в житті не повірю, що для них це була новина і що вони вперше це побачили. Вони володіли інформацією і жодного разу не порушували цієї проблеми. Тому ми будемо однозначно порушувати питання мінімум – притягнення до дисциплінарної відповідальності, максимум – це звільнення тих, хто це бачив, за це відповідав і нічого не робив», – зауважила депутат Житомирської облради Олена Галагуза.

«Ми бачимо результат непланової перевірки: не встигли прибрати, не встигли забити ті двері, які ми відкрили і побачили жахливий санітарний стан, де б мали бути душові, але там смітник. Я проінформую голову обласної ради, голову ОДА щодо перевірки профтехучилищ, а також гуртожитків на наявність там людей, які проживають і непов’язані з навчальним процесом», – запевнив заступник голови Житомирської обласної ради Максим Вілівчук.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі