Місто

На житомирському Житньому ринку розповіли, в яких ранніх овочах найчастіше виявляють перевищення нітратів

31 March 2017, 16:41

Йдучи за покупками, житомиряни все частіше звертають увагу на молоді овочі, за якими встигли скучити за зиму. На Житньому ринку від різноманіття очі розбігаються.

«Огірок, помідора, редиска, цибуля зелена, капуста молода», - перелічує продавець Наталія Харчук.

«Придивляюсь до Паски щось купити. Якщо зекономлю, вистачить грошей, то якоїсь редьки, цибульки треба все одно купити», - розповідає пенсіонерка, роздивляючись асортимент на вітрині.

Овочі гарні, але пані Катерина їх не купує – боїться.

«Ні, не купляємо, бо там багато хімікатів, нам так здається. Будемо ростити своє, будемо чекати своє», - розповідає жінка.

Продавці ж переконують, їхні овочі – безпечні, і лабораторний висновок – цьому підтвердження.

«Кожного дня у нас беруть лабораторне дослідження. Вранці беруть, а через півгодини або через годину-дві приносять висновки. Якщо негодне, то забирають з реалізації», - пояснює продавець Валентина, показуючи підтверджуючі документи.

У працівників лабораторії на Житньому ринку – гаряча пора: за день проводять понад півсотні досліджень. При журналістах на вміст нітратів перевіряють редьку. Кілька хвилин - і спеціальний прилад видає результат.

«Норма – 1200 мг/кг, а у нас фактично 359,6. До такої редьки, звичайно, не буде претензій, вона реалізується без обмежень, видається лабораторією експертний висновок на її реалізацію», - пояснює лікар ветсанексперт Юрій Шалаєв.

У лабораторії зізнаються: за тиждень 10 разів виявляли перевищення по вмісту нітратів.

«На сьогоднішній день були перевищення тільки в огірках по нітратах. Якщо норма вмісту нітратів 400 мг., то біли перевищення 460, вище 600 не було. І вчора було перше перевищення по редьці. До вчорашнього дня редька йшла без перевищень», - зазначає завідуючий лабораторією ветеринарно-санітарної експертизи на Житньому ринку Євгеній Давидов.

Овочі, в яких виявили перевищення вмісту нітратів, на прилавок не потраплять, переконують у лабораторії. Але гарантію тут дають виключно на продукти, які продаються в межах Житнього ринку.

«Ліквідували ветеринарну міліцію і ми не можемо силою у підприємця забрати товар з перевищенням. Ми можемо не допустити його до реалізації, ми можемо не допустити його транспорт з цією продукцією на ринок, Ми можемо не допустити те, щоб йому не надали торгове місце, але силою забрати ми не можемо. Але якщо підприємець розпочинає торгівлю, якщо цей продукт вже в ринку, то ми поступали з огірками, вони механічно подрібнюються і вже він їх ніде не може продавати», - пояснює Євгеній Давидов.

Тож, щоб придбати безпечні овочі, житомирянам радять перевіряти у продавців лабораторний висновок, звертаючи особливу увагу на дату дослідження, і не робити покупок у місцях стихійної торгівлі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі