Культура

У рідному селі композитора, багаторічного керівника житомирського «Льонка» Івана Сльоти відкрили дошку його пам’яті

6 April 2017, 12:14

4 квітня в селі Яснозір’я Черкаської області, де народився художній керівник і головний диригент Поліського державного ансамблю пісні і танцю «Льонок», Народний артист України Іван Сльота, відкрили дошку його пам’яті.

Про це Житомир.info розповіла дружина покійного митця, Заслужена артистка України, артистка Поліського державного академічного ансамблю пісні і танцю «Льонок» імені Івана Сльоти Житомирської обласної філармонії Валентина Бартош (Сльота).

«Він народився в цьому селі і дуже його любив, написав багато віршів про Яснозір’я та його людей. Свій виступ я розпочала з вірша Івана Михайловича про рідне село:

Над Яснозір’ям – зорі неозорі,

Над Яснозір’ям – небо золоте.

А в Яснозір’ї – люди, наче зорі.

Над золото! – людьми воно цвіте.

Коли Іван Сльоти приїжджав на малу батьківщину, він весь світився від щастя… Завжди казав, що в його селі живуть дуже добрі співочі люди», - розповіла Валентина Бартош.

Меморіальну дошку відкрили на фасаді місцевого клубу за підтримки близького друга Сльоти, лікаря-педіатра, депутата Яснозірської сільської ради Миколи Маніла.

«Я дуже вдячна Миколі Миколайовичу (Манілу), бо це його заслуга – дошка пам”яті мого чоловіка в його рідному селі. Він приклав усіх зусиль, щоб зробити справжнє свято, на якому були поважні гості з різних міст і сіл України. У цей день відбувся чудовий концерт в Яснозірському будинку культури. Була повна зала глядачів. Стільки гарних слів, стільки поезії та пісень Івана Михайловича прозвучало! Для мене це свідчення любові і вдячності моєму талановитому чоловікові, який залишив неоціненну спадщину в музиці і літературі. З теплими промовами виступили сам Микола Миколайович Маніло, представники тамтешньої влади та керівник Черкаського народного хору, заслужений діяч мистецтв України Леонід Трофименко, який знав мого чоловіка і досі глибоко його шанує. Кожному з цих людей я безмежно вдячна», - розповіла Валентина Бартош.

Наприкінці свята дав концерт неперевершений житомирський «Льонок».

Нагадаємо, Іван Сльота відійшов у вічність в липні 2014 року на 77-у році життя. Через рік після його смерті Валентина Бартош розповіла Житомир.info про свою біографію та біографію своєї половини, про те, чому не взяла прізвище чоловіка та про те, як часто відвідували в Яснозір’ї маму композитора Степаниду Іванівну.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2014 року ансамблю пісні і танцю «Льонок» Житомирської філармонії присвоїли його ім’я. Улітку 2015 року в Житомирі відкрили меморіальну дошку Івану Сльоті, а в грудні цього ж року вийшла книга про Народного артиста «А льон цвіте. Спогади про Івана Сльоту». 19 лютого 2016 року вулицю Бородія перейменували на вулицю Івана Сльоти. 4 червня 2016 року в Житомирському академічному музично-драматичному театрі імені Івана Кочерги відбувся перший Всеукраїнський фестиваль імені Івана Сльоти «А льон цвіте», а на вулиці Сльоти та урочисто відкрили анотаційну дошку.  Напередодні дня народження Івана Сльоти, 2 грудня 2016 року, у Житомирі видали книгу про його творчість.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі