Політика

Мітингарі у центрі Житомира обурювалися бюрократією та хабарництвом у Держгеокадастрі

25 May 2017, 12:45

Кількадесят аграріїв із плакатами у руках 25 травня пікетують Житомирську облраду. Люди вимагають від депутатів підтримки та захисту фермерського господарства. Пан Петро розповідає: 14 років займається фермерством, має у своєму господарстві і трактор, і комбайн, і людей, які обробляють землі. Однак, маючи перелічене й досі не може оформити землю в оренду. Чоловік бідкається: на кожному кроці у нього вимагають хабарі.

«Я купив трактор, комбайн, усе потрібне обладнання для того, щоб обробляти землю, але на даний час немає нічого. По сьогоднішній день я не можу оформити 80 га землі, які мені дала районна рада. Мене постійно перенаправляють робити одні і ті ж самі документи. Зараз у мене працює 4 людини на 6,8 га землі. Нічого ніхто не каже, чи будуть давати мені землю, чи ні, вимагають хабарі. До мене дійшли чутки, що за оренду землі вимагають із Держгеокадастру України, заплатити 20 тисяч доларів. І тільки коли я заплачу, мені підпишуть папери на оренду землі на 7 років. Я іще буду звертатись до президента асоціації фермерів та приватних землевласників, якщо мені дадуть таки дозвіл використовувати землю та обробляти її, то я буду працювати, а як ні, то я мушу звертати своє фермерство, бо я вже не зможу це все витягнути», - бідкається фермер із Брусилівського району Петро Хміль.

Ситуація пана Петра непоодинока, запевняє голова асоціації фермерів та приватних землевласників Житомирської області Олександр Шегеда. Тому, каже, і підготували звернення на ім’я народних обранців, аби ті на законодавчому рівні врешті навели лад у земельних питаннях фермерів. А місію передати документ урядовцям, аграрії покладають на депутатів облради.

«Два місяці тому, ми розглядали іще один варіант по Вересах, де просто за одну ніч захопили господарство, переоформивши незрозуміло у кого документи. Кожного дня ми бачимо такі речі. Необхідно створити цивілізоване законодавство і примусити його працювати. Беззаконня на кожному кроці, рейдерство, поневічення села, яке я назвав би геноцидом, адже середній та дрібний клас на селі просто убивають. Ми вимагаємо і хочемо передати відповідне звернення через депутатів обласної ради до Верховної Ради України, до президента України», - каже голова асоціації фермерів та приватних землевласників Житомирської області Олександр Шегеда.

Мітинг фермерів тривав менше півгодини, після чого їх таки запросили до облради, аби зареєструвати звернення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі