Місто

Житомиряни, перевізники та влада готуються до 1 червня: підраховують збитки, вішають оголошення, згадують штрафи

30 May 2017, 16:13

Вже з 1 червня вартість проїзду в житомирських міських маршрутках подорожчає з 3 до 5 гривень. Аби підвищення ціни відповідало якості перевезень, перевізники підписали додаткові договори з міськрадою, в яких зобов’язуються не лише забезпечити безкоштовний проїзд усім категоріям пільговиків та шкільний тариф по 2 гривні, а й оновити застарілі маршрутки. Однак не усі містяни вірять у такі диво-перетворення, тому вважають підвищення ціни на проїзд безпідставним.

«Я б ставилася позитивно, якби була якість, тому що все-таки у нас у маршрутках брудно, у нас є лише декілька маршрутів, у яких можна нормально зайти та їхати, наприклад, 33-й більш-менш, і все. Ці маршрутки, як коробочки, які один попереду одного біжать, щоб заробити цю гривню. Це все неправильно», - каже Галина.

«Мене іще не так стан маршруток турбує, як стан водіїв. Це просто катастрофа: немає належного медичного контролю, немає нічого перед виїздом. Водії із кавою, сигаретою - це класика жанру», - обурюється Інна.

Люди бідкаються: таке подорожчання неабияк вдарить по кишені, ба навіть вже підраховують збитки.

«Їздила і на маршрутках, і на тролейбусах. З 1 червня пересідаю на тролейбуси, тому що по 5 гривень нереально на роботу їздити. Мені потрібно буде проїжджати 25 - 30 гривень в день. Половину зарплатні проїжджати - це нереально», - певна Крістіна.

На питання, чи будуть шукати альтернативи в електротранспорті, вартість проїзду в якому залишається незмінною – 2 гривні, містяни відповідають: можливо. Однак кажуть: якість перевезення що в маршрутках, що у тролейбусах - сумнівна.

«Сьогодні їхали в тролейбусі №12. Діти мої сіли на сидіння і впали разом із ними. Це було сьогодні, яка альтернатива?», - відповідає Інна.

«Змушений буду їздити. Головне, щоб у нормальному стані були ці маршрутки: зручніші, комфортніші. Людей багато, їдеш варений, як у рукавичці. Зранку чистиш взуття, гладиш одяг, заходиш у маршрутку, а виходиш із неї брудний, пом’ятий і дуже багато нервів витрачаєш, допоки доїдеш до роботи», - говорить Олександр.

У міськраді запевняють: перевізників, які не будуть дотримуватися умов договору як у пункті якості, так і в пункті перевезення пільговиків, будуть перевіряти та штрафувати. Разом із тим заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук зазначає: на будь-які порушення з боку водія або ж перевізника пасажири можуть скаржитися за телефоном гарячої лінії.

«Розміщена в салонах інформація про телефони гарячої лінії, міського інформаційного центру 15-80, телефони управління, по ним і можна повідомити інформацію про порушення. Бажано знати час вчинення порушення і номер транспортного засобу, щоб можна було знайти того водія, який безпосередньо є причиною цього конфлікту. На ті маршрути, на яких будуть скарги, ми будемо їх перевіряти та реагувати. Я думаю, що фактор фінансового штрафу є сильним мотиватором, якщо раніше обходилися актами та попередженнями, то тепер не провезти одного пільговика і намагатися заробити на ньому три гривні, а потім заплатити за порушення 850, думаю набагато полегшуватиме процес контролю», - зазначає заступник Житомирського міського голови Дмитро Ткачук.

Щоб в подальшому уникнути можливих конфліктів із пільговиками, деякі перевізники вивісили у салонах своїх маршруток листівки - звернення із проханням до останніх: по можливості не їздити у годину пік та з повагою ставитись до платного пасажира.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі