ДОПОМОГА

Що робити, якщо ваш автомобіль вилучають на штрафмайданчик. Поради житомирського адвоката

14 June 2017, 17:57

Що робити, якщо ваш транспортний засіб вилучають на штрафмайданчик, куди звертатись, щоб вам його повернули і найголовніше – чи мають право працівники поліції вимагати з вас плату за послуги евакуатора та зберігання авто на спеціальній стоянці. Відповіді на усі ці питання дає житомирський адвокат Володимир Крижанівський.

За словами фахівця, в першу чергу, якщо ваш транспортний засіб вилучають у вашій присутності, то потрібно зафіксувати якомога більше деталей та усі обставини за яких проходить вилучення.

«Ми почнемо в перчу чергу з того, що ми говоримо про приватну власність кожної особи, яка захищається законами і в першу чергу Конституцією України. Вона в першу чергу є недоторканою. В даному випадку, якщо ставиться питання щодо вилучення транспортного засобу в разі порушення справи про адмінправопорушення щодо особи, неважливо за якою статтею це буде і як працівники поліції будуть вам про це говорити, але в разі вилучення звертайте увагу, і по можливості фотографуйте на свій портативний мобільний телефон, в якому стані перебуває транспортний засіб. Саме де він знаходиться, в якому місці конкретно, з прив'язкою до певної території. Не обов'язково фотографувати саме автомобіль. Фотографуйте автомобіль на фоні будівель, тому що це все може вам знадобитись, щоб в суді захистити свої права», - каже двокат.

Володимир Крижанівський розповідає: якщо ваш транспортний засіб вилучили, то необхідно якомога швидше звернутись до патрульної поліції із заявою про його повернення. Більше того, правоохоронці не мають права вимагати з вас жодної плати.

«Якщо вже сталось так, що вилучили транспортний засіб, невідкладно звертайтесь до управління патрульної поліції вашого регіону із проханням повернути ваш транспортний засіб, який у вас було вилучено. Якщо вам буде відмовлено, то після закінчення триденного терміну, відповідно до кодексу України про адмінправопорушення, цей транспортний засіб має бути вам повернений. І за це не повинна братися плата. Нажаль в нашій ситуації багато випадків, коли працівники поліції не звертають на це увагу, а аргументуючи це безпідставними нормативними актами плату стягують, даючи квитанцію, або ж опираючись на те, що в них є договір з таким державним підприємством, як «Інформресурси», і за цим договором вони стягують плату, а не працівники поліції. І якщо вони з вас плату усе-таки стягнуть, то я раджу звертатись до суду», - каже Володимир Крижанівський.

Житомирський адвокат вже зустрічав подібні ситуації і йому вдалось відстояти в суді права клієнта, з якого вимагали гроші за послуги евакуатора та зберігання транспортного засобу.

«В даному випадку я та мій довіритель зіштовхнулись з аналогічною ситуацією. Було складено позов і було його подано до Житомирського окружного адміністративного суду про визнання незаконними дій працівників поліції щодо вилучення транспортного засобу. А саме - транспортного засобу мого довірителя. Суддя Житомирського окружного адміністративного суду даний позов задовольнив у повному обсязі, де визнав дії працівників поліції незаконними. З цим погодився Житомирський апеляційний адміністративний суд. І тому я вважаю, що для нашого це дуже важлива практика. Вона є першою у нашому регіоні, бо раніше ніхто не звертався. Не буду говорити чому, але можливо, бояться люди, можливо не хочуть провокувати на якісь дії працівників поліції, але це потрібно робити», - переконує житомирський адвокат Володимир Крижанівський.

 Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі