Місто

Заступник мера Житомира про реорганізацію руху на майдані Соборному: Головне – безпека, а не зручність для водіїв

17 June 2017, 16:09

Як організувати рух на майдані Соборному, щоб він був безпечним та комфортним для усіх учасників дорожнього руху, обговорювали на «Майстерні міста» у суботу, 17 червня. Експерти-урбаністи презентували одразу кілька варіантів реорганізації руху на майдані в центрі Житомира. Обговорити проекти змін прийшли небайдужі житомиряни, серед яких можна було побачити і заступника міського голови Дмитра Ткачука. Посадовець каже: головне завдання реорганізації – це безпека, а вже потім – зручність для водіїв авто.

«Є стереотипне мислення, яке подолати доволі складно: це буде незручно для автомобіліста. Я вважаю, що це є недостатнім аргументом для прийняття рішень, те що це незручно для автомобіля. Набагато пріоритетнішим є те, щоб це було безпечно. І якраз статистика ДТП свідчить про те, що зручність пересування для автомобіліста сприяє збільшенню його швидкості, розконцентрації уваги при перебуванні за кермом і як наслідок ДТП. Тому у нас є отака от баталія: те, що зручно, воно, як правило, небезпечне. І в цій баталії ми шукаємо безпечного варіанту, а не зручного. Тому будемо схилятись до того варіанту, який забезпечуватиме паритетну можливість пересування по майдану Соборному усіх суб’єктів руху і буде максимально безпечним для них», - пояснив Дмитро Ткачук.

Заступник мера каже: наразі головне завдання – віднайти спільну позицію, яка влаштує усіх. Якщо це буде зроблено, то реалізувати зміни можна в найкоротші терміни.

«Це питання із затвердженням позиції, бо більше ось ці баталії та дискусії гальмують процес: непогодження тими чи іншими інстанціями, чи окремими суб’єктами єдиної концепції, воно суперечить пришвидшенню реалізації. Тобто, реалізувати це можна абсолютно до кінця року і восени запустити рух по новій схемі, по новій організації дорожнього руху, але при цьому ми маємо прийти до єдиної позиції. Тому і винесена ця тема у форматі такого воркшопу на «Майстерню міста» для того, щоб почути усі думки і визначитись із пріоритетністю», - розповідає посадовець.

За словами одного із проектантів, віднайти компроміс між комфортом для водіїв та безпекою усіх інших учасників дорожнього руху є складним завданням.

«В нашому місті тенденція є така, що кількість транспортних засобів, а саме автомобілів за останніх чотири роки збільшилась на 40% і відповідно кожного року на 10%. Велотранспорт за останніх чотири роки – приблизно на 15%. Якщо з точки зору проектування розглядати наше місто, то по генплану є «червоні лінії». «Червона лінії» - це перспектива розширення проїжджої частини. А у нас в «червоній лінії» вже є існуюча забудова. І, відповідно, дуже тяжко зараз знайти ту гармонію і безпеки, і комфорту, так як у нас не вистачає ширини проїжджих частин», - розповідає інженер з проектування Олексій Пустовіт.

Експерти презентували свої ідеї та готові продовжити роботу над тим, щоб майбутня реорганізація руху на майдані Соборному була безпечною як для пішоходів, так і для водіїв авто.

Житомир.info

 

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі