Влада

Екологи обстежили річки Житомирської області та оцінили їх стан як незадовільний

27 July 2017, 11:45

Нині на території Житомирської області протікає 2822 річки (з них малих річок - 2814 та середніх - 8), загальною довжиною 13,7 тис. км. Проте, в останні роки завдяки виробничій діяльності людей та підвищенні середньорічної температури, запаси води у водних джерелах зменшуються, частина витоків річок замулилось, внаслідок чого зменшилося поповнення річок та водойм.

Про це інформує Державна екологічна інспекція у Житомирській області.

«Екологами з метою посилення державного нагляду (контролю) за станом використання і охорони земель водного фонду та поверхневих вод в межах м. Житомира, у березні-травні поточного року за участю представників громадської організації Національний Корпус проведено чергове щорічне обстеження прибережно-захисних смуг малих річок на території міста, а саме: р. Крошенки, р. Кам’янки, р. Путятинки, р. Лісної, р. Руденки (Ставровка) та р. Вошивиці. Для встановлення санітарного стану водних об’єктів відібрано 41 пробу (в т.ч. в місцях несанкціонованих скидів). Окрім того, під час здійснення обстежень за порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу було притягнуто 21 особу (встановлених в ході проведення заходу) за статтями 59 ч. 1 (порушення правил охорони вод), 53-1 (самовільне зайняття земельної ділянки) та 53 (порушення правил використання земель) Кодексу України про адміністративні правопорушення та проведено профілактична робота з населенням, спрямована на подальше недопущення порушень природоохоронного законодавства», - йдеться у повідомленні.

Як запевняють екологи, серед численних найпоширеніших порушень можна визначити: несанкціоновані сміттєзвалища у водоохоронних зонах та прибережно-захисних смугах річок на території міста Житомира, випуски господарсько-побутових стічних вод, незаконне будівництво (розташування об’єктів) в прибережно-захисних смуг річок, розорювання земель, які сягають урізу води та використання їх для садівництва і городництва тощо.

«Зволікання та ігнорування проблем призводить лише до погіршення екологічного стану річок (водних артерій) та інших природних ресурсів. Перелічені малі річки, більшість яких, забруднені стічними (зворотними) водами протікають по населеному пункту й впадають у р. Тетерів, яка є правою притокою Дніпра (впадає у Київське водосховище), що в свою чергу може призвести до виникнення екологічних проблем, як зокрема дефіциту водних ресурсів.  На основі проведеного аналізу досліджень основних гідрохімічних показників, загальний екологічний стан малих річок міста Житомира можна оцінити як незадовільний. При цьому, важливо відзначити, що екологічний стан за гідрохімічними показниками покращився у порівнянні з результатами інструментально-лабораторних вимірювань 2016 року, зокрема р. Путятинка, р. Руденка та р. Кам’янка (погіршення наявне у районі Мальованка), однак на противагу погіршився екологічний стан р. Крошенка, р. Лісна у порівнянні із даними лабораторного контролю Держекоінспекції у Житомирській області за минулий рік. Проте такий висновок можна зробити не лише з проаналізованих гідрохімічних показників якості води», - інформують екологи.

За результатами проведених заходів на адресу Житомирської міської ради направлено матеріали обстеження із протоколами вимірювання показників складу і властивостей вод для вжити дієвих заходів реагування по усуненню виявлених порушень вимог природоохоронного законодавства.

Як повідомляв Житомир.info, 25 липня інспектори Держрибагентства виїжджали за викликом про масову загибель риби в районі Житомирської картонної фабрики та відібрали зразки риби й проби води. Також у лютому 2017 року екологи закликали громадськість приєднатися до обстеження берегів річок у Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі